NVH převodového ústrojí pro elektromobily

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá stanovením NVH parametrů převodového ústrojí pro elektromobily. Úvod je věnován teoretickým poznatkům z této problematiky. Následně byly změřeny odchylky geometrie převodové skříně pomocí metody 3D skenování. Další část je zaměřená na modální analýzu, která je řešena numerickým přístupem s následným ověřením pomocí experimentu. Při řešení numerického výpočtu byl také zohledněn vliv předpětí šroubů na modální vlastnosti struktury. Poté byla provedena numerická harmonická analýza, jejíž výsledky byly porovnány s experimentálním přístupem. Závěr práce je věnován materiálovému tlumení a porovnání jednotlivých výsledků.
This master’s thesis deals with determination of NVH parameters of the gearbox housing for electric vehicle. The introduction part is focused on the theoretical knowledge of this issue. Subsequently, the deviations of geometry on the gearbox were measure by 3D scan method. The next part of thesis is focused on the modal analysis, which is solved by numerical approach and followed by experimental verification. During the numerical calculation solving, the influence of the screw preloading on the modal properties of the structure, was also taken into account. Numerical harmonic analysis was then performed and the results were compared with the experimental approach. The conclusion is devoted to material damping and comparison of the individual results.
Description
Citation
DAVID, J. NVH převodového ústrojí pro elektromobily [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Automobilní a dopravní inženýrství
Comittee
prof. Ing. Václav Píštěk, DrSc. (předseda) doc. Ing. Pavel Novotný, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Pavel Kučera, Ph.D. (člen) doc. Ing. Zdeněk Kaplan, CSc. (člen) Ing. Radim Dundálek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-10-08
Defence
Študent zoznámil skúšobnú komisiu s náplňou a výsledkami svojej záverečnej práce. Následne na to zodpovedal otázky oponenta: Objasněte tvrzení, že v případě dosedacích ploch dochází ke kontaktu pouze v oblasti pod hlavou šroubů? - Zodpovedané. V případě technického experimentu je použito uchycení skříně pomocí provázků, jež v práci popisujete jako tuhé. Provázky však mají dle mého názoru simulovat okrajové podmínky volného uložení tělesa. Objasněte prosím tuto problematiku. - Zodpovedané. Z jakého důvodu je v případě experimentální modální analýzy buzeno jedno místo vícekrát. - Zodpovedané. Z porovnání dosažených výsledků je zřejmý nezanedbatelný rozdíl mezi experimentálním a výpočtovým přístupem. Prosím navrhněte možné přístupy, jak bychom mohli tento rozdíl minimalizovat. - Zodpovedané. Ďalej študent odpovedal na otázky od členov komisie: Aké typy signálov poznáme? Aký typ signálu vychádza zo snímača zrýchlenia, akým spôsobom sa spracováva? Zariadenie na prevod signálu, akým spôsobom funguje? - Čiastočne zodpovedané. Čo je to vzorkovanie, vzorkovacia frekvencia? Aká je jednotka frekvencie? - Čiastočne zodpovedané. Otázka na amplitúdo-frekvenčný graf. Čo spôsobilo navýšenia amplitúd zrýchlenia v nižšom frekvenčnom spektre? - Čiastočne zodpovedané. S čím súvisí navýšenie amplitúdy pri 50 Hz v uvedenom grafe? - Čiastočne zodpovedané.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO