Návrh kompaktního spektrometru s transmisní mřížkou a posuvným spektrálním rozsahem

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Cílem této diplomové práce je návrh kompaktního spektrometru s transmisní mřížkou a posuvným spektrálním rozsahem pro metodu spektroskopie laserem buzeného plazmatu (LIBS). Práce v teoretické části obsahuje základní popis spektroskopie a spektroskopické metody LIBS, spektrometru a jeho jednotlivých částí. V praktické části je popsán postup návrhu spektrometru, představeny vybrané komponenty a okomentován důvod jejich výběru. Vybrané komponenty jsou složeny do finálního podoby spektrometru, který je dále za pomoci simulačního programu testován, aby se potvrdila jeho funkčnost. Výsledkem práce je ucelený přehled o jednotlivých komponentech spektrometru, aspektech jeho stavby společně s návodem a radami na jeho sestavení zároveň s příkladem v podobě navrhnuté sestavy z běžně dostupných katalogových komponent.
The aim of this diploma thesis is to design a compact spectrometer with a transmission grating and a shiftable spectral range for the method of laser-induced breakdown spectroscopy (LIBS). The work in the theoretical part contains a basic description of spectroscopy and spectroscopic methods of LIBS, spectrometer and its individual parts. The practical part describes the spectrometer design procedure, introduces selected components and comments on the reason for their selection. Selected components are assembled into the final form of a spectrometer, which is further tested with the help of a simulation program to confirm its functionality. The result of the work is a comprehensive overview of the individual components of the spectrometer, aspects of its construction together with instructions and advice on its assembly, along with an example in the form of a designed set of commonly available catalog components.
Description
Citation
MALINA, J. Návrh kompaktního spektrometru s transmisní mřížkou a posuvným spektrálním rozsahem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Výroba automobilových světel a technických svítidel
Comittee
prof. Ing. Miroslav Píška, CSc. (předseda) doc. Ing. Josef Sedlák, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Petr Baxant, Ph.D. (člen) prof. Ing. Jozef Kaiser, Ph.D. (člen) Ing. Bohuslav Lysa (člen) RNDr. Marek Olivík, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-10-05
Defence
Diplomant seznámil komisi s obsahem a výsledky své diplomové práce a zodpověděl otázky vedoucího, oponenta a dalších členů komise: V průběhu obhajoby byly zodpovězeny následující doplňující otázky: 1. Proč jste se zaměřil na vlnové délky o hodnotách 200 až 400 nm? částečně zodpovězeno 2. Jaké chemické prvky jsou charakteristické pro použití vlnové délky? částečně zodpovězeno 3. Jaký jste použil zdroj záření? zodpovězeno 4. Co je nutné provést, abyste dokázal používat vlnové délky pod hodnotou 200 nm? částečně zodpovězeno 5. Jak se posuzuje účinnost zdrcadel? Jakých obvykle nabývá hodnot? částečně zodpovězeno Otázky členů komise byly částečně zodpovězeny.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO