Příprava a charakterizace komplexních nanočástic s využitím zejména frakcionace v tokovém poli a pokročilých spektroskopických metod

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
P
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Liposomy představují univerzální biokompatibilní a biodegradabilní nosiče pro celou řadu medicínských aplikací. Jako jediné z nanočástic byly doposud schváleny pro farmaceutické použití a celá řada přípravků na bázi liposomů je v klinickém testování. Klasické metody přípravy liposomů představují potenciální omezení v převádění technologie z laboratorního do průmyslového měřítka. Nové, mikrofluidní techniky tyto omezení do jisté míry překonávají a nabízejí nové možnosti kontrolované, kontinuální přípravy liposomálních částic. Důležitým prvkem při vývoji nových, nanočásticových systémů je jejich komplexní charakterizace a purifikace. Kromě ustálených chromatografických technik se dostátá do popření technika Frakcionace v tokovém v poli, a to zejména Frakcionace tokem v asymetrickém tokovém poli (Asymmetrical flow Field-flow fractionation). Tato relativně nová technika ve spojení z online detektory MALS/DLS/DAD-UV/dRI umožnuje purifikaci a charakterizaci komplexních vzorků. Hlavní výhoda této techniky spočívá v možnosti separace za nativních podmínek, což hraje důležitou roli při separaci zejména biopolymerů. Separace v „prázdném“ kanále poté eliminuje degradaci vzorku v důsledku nechtěných interakcí na rozhraní stacionární fáze. Teoretická část teto práce popisuje jednak možnosti přípravy, modifikace zejména liposomálních nanočástic. Sumarizuje jejich možnosti využití a charakterizaci. K tomu účelu jsou zde popsány optické metody na bázi dynamického rozptylu světla, Multi-angle dynamic light scattering a Nanoparticle tracking analysis a také neoptická metoda využívající průchodu částic membránou tzv. „particle by particle” metoda Tunable resistive pulse sensing. Samostatnou kapitolou teoretické části je technika Frakcionace tokem v asymetrickém tokovém poli ve spojení z výše uvedenými detektory. Důležité výsledky spojené s touto prací jsou sumarizovány v přiložených vědeckých publikacích. V této práci jsou poté uvedeny krátké přehledy a autorovy přínosy k těmto přiloženým publikacím.
Liposomes are versatile biocompatible and biodegradable carriers for a variety of medical applications. As the first nanoparticles, they have been approved for pharmaceutical use so far, and many liposome-based preparations are in clinical trials. Classical methods of liposome preparation represent potential limitations in technology transfer from laboratory to industrial scale. New, microfluidic techniques overcome these limitations and offer new possibilities for controlled, continuous preparation of liposomal particles in a laboratory and industrial scale. An important element in the development of new nanoparticle systems is their complex characterization and purification. In addition to the established chromatographic techniques, the Field flow fractionation technique, in particular the Asymmetrical flow Field-flow fractionation, is described. This relatively new technique in conjunction with the MALS/DLS/DAD-UV/dRI online detectors enables the purification and characterization of complex samples. The main advantage of this technique lies in the possibility of separation under native conditions, which plays an important role in the separation of biopolymers in particular. Separation in the “empty” channel then eliminates sample degradation due to unwanted interactions at the stationary phase-sample interface. The theoretical part of this thesis describes the possibilities of preparation, modification, and characterization of liposomal nanoparticles. For this purpose, optical methods based on dynamic light scattering, multi-angle dynamic light scattering and nanoparticle tracking analysis techniques are described, as well as a non-optical method using "particle by the particle" analysis, tunable resistive pulse sensing method. A separate chapter of the theoretical part is dedicated to the technique Asymmetrical flow Field-flow fractionation in connection with the above-mentioned detectors. Important results associated with this work are summarized in the attached scientific paper, together with the result summaries and the author's contributions.
Description
Citation
KOTOUČEK, J. Příprava a charakterizace komplexních nanočástic s využitím zejména frakcionace v tokovém poli a pokročilých spektroskopických metod [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Fyzikální chemie
Comittee
doc. Mgr. Martin Vala, Ph.D. (předseda) prof. RNDr. Jan Krejsek, CSc., oponent (člen) doc. RNDr. Petr Skládal, CSc., oponent (člen) prof. Ing. Michal Čeppan, CSc. (člen) prof. Ing. Martina Klučáková, Ph.D. (člen) doc. Ing. Filip Mravec, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-09-16
Defence
Předseda komise představil doktoranda a předal mu slovo. Ing. Kotouček má řadu pracovních zkušeností již od roku 2013. Má také pedagogickou praxi, kterou vykonával v letech 2018-20 (např. vedení praktik z molekulární biotechnologie). Doktorand se zúčastnil několika konferencí v ČR i v zahraničí v letech 2017-2018.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO