Příprava tobermoritu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
P
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Dizertační práce je zaměřena na studium reakcí probíhajících v komplexním systému CaO–SiO2–H2O, přičemž je cílena na syntézu tobermoritu. Plně krystalický může tobermorit vznikat pouze v hydrotermálních podmínkách, přičemž průběh reakce je ovlivněn celou řadou faktorů. Na reaktivitu studovaného systému má nejvýraznější vliv charakter křemičitého zdroje, který je nejméně rozpustnou složkou. Ke studiu byly vybrány různé křemičité suroviny lišící se krystalinitou, distribucí velikostí částic, specifickým měrným povrchem a čistotou. Při použití všech studovaných křemičitých surovin se projevil jako podstatný vliv množství přidané vody (v/p poměr) a také délka hydrotermální reakce. V neposlední řadě byl sledován vliv mechanochemické předúpravy výchozí směsi na výsledné fázové složení vzorku. Dosažené výsledky ukazují, že rychlost tvorby a výsledná čistota tobermoritu je nejvýrazněji ovlivněna krystalinitou křemičité vstupní suroviny, kdy při použití krystalického zdroje vznikají kratší křemičité řetězce, které se snadněji poskládají do struktury tobermoritu. Použití amorfních křemičitých zdrojů i mechanochemická předúprava vstupních surovin celkově prodlužuje potřebnou délku hydrotermální reakce a vede k vytvoření směsi tobermoritu a dalších krystalických i semikrystalických C–S–H fází.
This doctoral thesis is focused on the study of reactions in the CaO–SiO2–H2O complex system, primarily to the synthesis of crystalline tobermorite. Hydrothermal conditions are necessary for the formation of crystalline tobermorite, whereas the course of the reaction is influenced by several factors. The main studied factor was the choice of the silica sources differing in means of solubility, crystallinity, particle size distribution, specific surface area, and purity. The water-to-solid ratio turned to be also an important factor as the length of the hydrothermal reaction. The influence of the mechanochemical pretreatment of starting materials to the final phase composition of samples was studied as well. The obtained results show that the crystallinity of the silica source is the main factor influencing the reaction rate and the purity of the synthesized tobermorite. While using the crystalline silica source the shorter silicate chains are formed and the formation of tobermorite structure is easier. Using the amorphous silica sources and the mechanochemical pretreatement of starting materials prolong the hydrothermal reaction. The prepared samples are always the mixture of crystalline or semicrystalline calcium hydrosilicates instead of the phase pure tobermorite.
Description
Citation
DLABAJOVÁ, L. Příprava tobermoritu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Chemie, technologie a vlastnosti materiálů
Comittee
doc. Ing. František Šoukal, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Jaromír Havlica, DrSc. (člen) doc. Ing. Vlastimil Bílek, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Libor Topolář, Ph.D. (člen) prof. Ing. Dr. Martin Palou, oponent (člen) prof. Ing. Petr Martinec, CSc., oponent (člen)
Date of acceptance
2020-09-10
Defence
Předseda komise představil doktorandku a předal jí slovo. Ing. Dlabajová má již určité pracovní zkušenosti - např. společnosti PRECHEZA, a.s., ČESKOMORAVSKÝ CEMENT. Podílela se na řadě projektů. Má rovněž pedagogické zkušenosti, podílela se na vedení praktik z anorganické chemie I a II. Je spoluautorkou 1 publikace v recenzovaném časopise s impaktovaným faktorem. Má také řadu publikací v časopise zařazených do databáze Scopus, v několika je první autorkou. Ve své powerpointové prezentaci představila Ing. Dlabajová podstatné výsledky své disertační práce. Byly přečteny 2 posudky, oba kladné a doporučovaly práci k obhajobě. Předložená práce se zabývá minerálem tobermoritem a podmínkami jeho syntézy v soustavě CaO-SiO2-H2O z různých vstupních surovin a jejich mechanochemickou aktivizací před hydrotermální syntézou. Práce je napsaná čtivě, pečlivě, bez pravopisných či syntaktických chyb. Totéž platí i pro grafickou dokumentaci. Citace literárních zdrojů je pečlivá. Práce je velmi přínosná a její cíle byly splněny. Doktorandka zodpověděla všechny dotazy obsažené v posudcích a také uspokojivým způsobem odpověděla na dotazy vzešlé z diskuze, které jsou obsaženy na přiložených lístcích, jež se archivují.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO