Impact of Microwave Plasma Torch on the Yeast Candida glabrata

Loading...
Thumbnail Image
Date
2020-08-11
ORCID
Advisor
Referee
Mark
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
MDPI
Altmetrics
Abstract
Recently, various cold plasma sources have been tested for their bactericidal and fungicidal effects with respect to their application in medicine and agriculture. The purpose of this work is to study the effects of a 2.45 GHz microwave generated plasma torch on a model yeast example Candida glabrata. The microwave plasma was generated by a surfatron resonator, and pure argon at a constant flow rate of 5 Slm was used as a working gas. Thanks to a high number of active particles generated in low-temperature plasma, this type of plasma has become highly popular, especially thanks to its bactericidal effects. However, its antimycotic effects and mechanisms of fungal inactivation are still not fully understood. Therefore, this study focuses on the antifungal effects of the microwave discharge on Candida glabrata. The main focus is on the measurement and evaluation of changes in inactivation effects caused by varying initial concentration of Candida glabrata cells, applied microwave power and exposure time. The discharge was applied on freshly inoculated colonies of Candida glabrata spread on the agar plates and its inhibitory effects were observed in the form of inhibition zones formed after the subsequent cultivation.
V současné době jsou pro své antibakteriální a fungicidní účinky testovány nejrůznější zdroje tzv. studeného plazmatu, a to s ohledem na jejich využití v medicíně a zemědělství. Účelem této práce bylo prostudovat vliv plazmového hořáku generovaného mikrovlnným zdrojem s frekvencí 2,45 GHz na modelové vzorky kvasinek Candida glabrata. Mikrovlnné plazma bylo generováno v surfatronovém rezonátoru při použití čistého argonu jako nosného plynu s konstantním průtokem 5 Slm. Díky vysokému podílu aktivních částic generovaných nízkoteplotním plazmatem se tento druh plazmatu stal vysoce populární, a to zejména díky svým antibakteriálním účinkům. Ovšem jeho antimykotické účinky a mechanismy inaktivace hub a plísní stále nejsou zcela popsány. Proto se tato studie zabývá antimykotickými účinky mikrovlnného výboje na kvasinek Candida glabrata. Hlavní zaměření práce spočívá v měření a vyhodnocení změn inaktivačního účinku způsobených rozdílnou počáteční koncentrací buněk Candida glabrata, dodávaným mikrovlnným výkonem a dobou expozice plazmatem. Výboj se aplikoval na čerstvě naočkované kolonie Candida glabrata rozprostřené na agarových plátech a jeho inhibiční účinek byl pozorován formou inhibičních zón vytvořených po následné kultivaci.
Description
Citation
Applied Sciences - Basel. 2020, vol. 10, issue 16, p. 1-12.
https://www.mdpi.com/2076-3417/10/16/5538
Document type
Peer-reviewed
Document version
Published version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Comittee
Date of acceptance
Defence
Result of defence
Document licence
Creative Commons Attribution 4.0 International
http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
Citace PRO