Termické zpracování odpadů jako klíčový prvek efektivních systémů odpadového hospodářství

Abstract
Předkládaná dizertační práce je zaměřena na problematiku energetického využití odpadů. Svým zaměřením přispívá do optimalizačních modelů dlouhodobě vyvíjených na pracovišti autora, které slouží pro simulaci toků v odpadovém hospodářství a k hledání optimální strategie nakládání s odpady. Hlavním cílem je posouzení potenciálu uplatnění tepla vyrobeného v jednotkách energetického využití odpadů jakožto klíčového faktoru pro ekonomiku těchto zařízení. Práce tedy představuje aktivitu na pomezí oborů odpadové hospodářství a teplárenství. V rámci jejího zpracování byly postupně vytvořeny dílčí matematické modely, pro jejichž vznik bylo nutné shromáždit vstupní data, zejména v souvislosti se sítěmi centrálního zásobování teplem. Tyto modely byly následně využity v komplexním optimalizačním modelu popisujícím integraci zařízení energetického využití odpadů s dalšími tepelnými zdroji. Zároveň bylo přihlédnuto k environmentálním souvislostem.
The dissertation thesis is focused on the issue of energy recovery of waste. It contributes to optimization models developed in the author's workplace in the long term, which serve to simulate material flows in waste management and to search for an optimal waste management strategy. The main objective is to assess the potential for the use of heat produced in waste-to-energy plants as a key factor for the economy of these facilities. The thesis therefore represents an activity on the border of the fields of waste management and heating. Partial mathematical models were developed within the scope, for which it was necessary to collect input data, especially in relation with district heating networks. These models were then used in a comprehensive optimization model describing the integration of waste-to-energy plants with other heat sources. This main model was extended to include the environmental aspect.
Description
Citation
PUTNA, O. Termické zpracování odpadů jako klíčový prvek efektivních systémů odpadového hospodářství [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Konstrukční a procesní inženýrství
Comittee
doc. Ing. Zdeněk Skála, CSc. (předseda) Ing. Vladimír Ucekaj, Ph.D. (člen) prof. Ing. Jiří Klemeš, DrSc., dr. h. c. (člen) doc. Ing. Vítězslav Máša, Ph.D. (člen) prof. Dr. Ing. Marcus Reppich (člen) doc. Ing. Zdeněk Jegla, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jaroslav Jícha, CSc. (člen)
Date of acceptance
2020-11-11
Defence
Předložená práce byla oponenty vyhodnocena jako inovativní, aktuální a průmyslově aplikovatelná s možností úspěšného komerčního yužití. Zpracování práce po formální stránce je odpovídající a splňuje příslušné požadavky. Práce je zpracována přehledně, srozumitelně, členění kapitol je logické a navazující. Práce je na dobré grafické úrovni. Přínosem je využitelnost výsledků s ohledem na dekarbonizaci energetického průmyslu ČR. Autor zpracováním práce prokázal velmi dobrou orientaci a znalosti ve více oborech (odpadové hospodářství, legislativa, energetika, ekonomika). Výsledky systematické práce autora byly kromě využití při řešení komerčních zakázek publikovány na mezinárodních konferencích a v odborných domácích a zahraničních časopisesch.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO