Tenebrio molitor (Coleoptera: Tenebrionidae)-Optimization of Rearing Conditions to Obtain Desired Nutritional Values

Loading...
Thumbnail Image
Date
2020-10-22
ORCID
Advisor
Referee
Mark
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Oxford University Press
Altmetrics
Abstract
The present study dealt with the influence of temperature and feed on the nutritional value of Tenebrio molitor, especially on the content of crude protein, amino acids, fat, and fatty acid profile. Tenebrio molitor larvae were kept in 15, 20, and 25 degrees C and fed with wheat bran, lentil flour, and mixture.The parameters were analyzed by international standard methods. Generally, with an increase of the lentils in the feed, the crude protein content increased. The changes in the temperature and the feed were most pronounced on the essential amino acids Val, Arg, and Leu. The highest average fat content was determined at 20 degrees C in insects fed with wheat bran. The lowest fat content was determined at 15 degrees C in bran-fed insects.The dependency of fat content on the temperature in feeding with lentil flour and a mixture of wheat bran and lentil flour was statistically insignificant (P > 0.05, Kruskal-Wallis, Mann-Whitney post hoc tests). The highest content of polyene fatty acids was achieved at a rearing temperature of 15 degrees C and the bran diet. It was concluded that a higher proportion of protein diet could increase the content of crude protein in the insects. An increase in the temperature generally leads only to a slight increase in the content of nitrogenous substances.The influence of feed on this nutritional parameter is therefore much more significant than the effect of the rearing temperature. In general, it can be stated that the feed and the temperature also significantly affect the fat content.
Tato studie se zabývala vlivem teploty a krmiva na nutriční hodnotu Tenebrio molitor, zejména na obsah dusíkatých látek, aminokyselin, tuků a mastných kyselin. Larvy Tenebrio molitor byly uchovávány při 15, 20 a 25 stupních C a krmeny pšeničnými otrubami, čočkovou moukou a směsí. Parametry byly analyzovány mezinárodními standardními metodami. Obecně s nárůstem čočky v krmivu se zvýšil obsah hrubých bílkovin. Změny teploty a krmiva byly nejvýraznější u esenciálních aminokyselin Val, Arg a Leu. Nejvyšší průměrný obsah tuku byl stanoven při 20 ° C u hmyzu krmeného pšeničnými otrubami. Nejnižší obsah tuku byl u hmyzu krmeného otrubami stanoven na 15 stupňů C. Závislost obsahu tuku na teplotě při krmení čočkovou moukou a směsí pšeničných otrub a čočkové mouky byla statisticky nevýznamná (P> 0,05, Kruskal-Wallis, Mann-Whitney post hoc testy). Nejvyššího obsahu polyenových mastných kyselin bylo dosaženo při teplotě odchovu 15 stupňů C a dietě otrub. Byl vyvozen závěr, že vyšší podíl bílkovinné stravy může zvýšit obsah dusíkatých látek v hmyzu. Zvýšení teploty obecně vede pouze k mírnému zvýšení obsahu dusíkatých látek. Vliv krmiva na tento nutriční parametr je tedy mnohem významnější než účinek teploty chovu. Obecně lze konstatovat, že krmivo a teplota také významně ovlivňují obsah tuku. (strojový překlad)
Description
Citation
JOURNAL OF INSECT SCIENCE. 2020, vol. 20, issue 5, p. 1-10.
https://academic.oup.com/jinsectscience/article/20/5/24/5934962
Document type
Peer-reviewed
Document version
Published version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Comittee
Date of acceptance
Defence
Result of defence
Document licence
Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International
http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/
Citace PRO