2020/4

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 5 of 9
  • Item
    Změny předpisů pro oceňování věcí nemovitých od 1. ledna 2021
    (Akademické nakladatelství CERM, 2021-01) Bradáč, Albert; Polák, Petr
    V článku jsou uvedeny a komentovány změny oceňování nemovitostí, které přinášejí novela zákona o oceňování majetku a novela prováděcí oceňovací vyhlášky k 1. lednu 2021.
  • Item
    Z historie Ústavu soudního inženýrství Vysokého učení technického v Brně – IV
    (Akademické nakladatelství CERM, 2021-01) Bradáč, Albert
    V předchozích příspěvcích jsme se zabývali počátečním obdobím vzniku ústavu, podrobněji pak rozvojem analýzy silničních dopravních nehod. Dalšími obory činnosti ústavu jsou mimo jiné stavebnictví a ekonomika – oceňování nemovitostí. Přibližme si i tuto problematiku z hlediska historie oboru obecně, rozvoje teorie a nakonec opět se zajímavými (někdy až kuriózními) příklady, řešenými ústavem. Jedná se opět o případy historické, k nimž již většinou není podrobná dokumentace; čtenáři jistě i zde prominou zjednodušené názorné nákresy, vyhotovené v programech, jež jsou k dispozici v MS Office – MS Word>Vložit obrazce a Malování.
  • Item
    Nehody na železničních přejezdech
    (Akademické nakladatelství CERM, 2021-01) Pavelka, Radek
    Nehody na železničních přejezdech patří k nejzávažnějším kolizím v dopravě vůbec a to především s ohledem na fatální následky těchto střetnutí, jak materiální, tak bohužel i smrtelné. Statistiky bohužel neúprosně ukazují, že se situace v této oblasti nijak nezlepšuje. Pro závažnosti a následky těchto nehod je zcela namístě, aby tyto nehody byly kvalitně a objektivně vyšetřeny. Ze statistik jednoznačně vyplývá, že viníci těchto závažných nehod jsou řidiči motorových vozidel nebo obecně účastníci silničního provozu. Z pohledu soudního inženýrství však nemusí být tato skutečnost tak jednoznačná, jak by se mohlo na první pohled zdát. Je proto zcela nezbytné, aby zvláště při těchto nehodách byly v rámci šetření a dokazování skutečností vedoucích ke vzniku nehody rozklíčovány nejčastější příčiny vzniku nehod na přejezdech. Výsledky těchto šetření mohou být jinak užitečným podkladem pro soudní znalce a jednak důležitým ukazatelem k aktivaci nápravných opatření.
  • Item
    Úvodní slovo šéfredaktora
    (Akademické nakladatelství CERM, 2021-01) Martincová, Victoria
    Úvodní slovo šéfredaktora
  • Item
    Diagnostika poruch železobetonových sloupů pomocí ultrazvukové metody
    (Akademické nakladatelství CERM, 2021-01) Hrabová, Kristýna; Hüblová, Sabina; Cikrle, Petr; Láník, Jaromír
    Trvalá udržitelnost je velmi diskutovaným tématem po celém světě, souvisí nejen s množstvím odpadů a emisí spotřebovaných a vytvořených při výrobě stavebních materiálů, ale i s životností konstrukcí. Pro stavební konstrukce většinou platí, že pokud se podaří zachytit poruchu na počátku jejího vzniku, jsou náklady na její odstranění daleko nižší než po letech nekontrolované degradace. Lokalizovat poruchu včas, často znamená, detekovat ji dříve, než je viditelná pouhým okem. Klíčovým prostředkem ke zjištění skrytých defektů by mohly být metody nedestruktivního testování. Cílem příspěvku je tedy ověřit možnosti využití elektroakustických metod pro diagnostiku poruch železobetonu, a současně je cílem vyšetřování jádrových vývrtů odebraných z konstrukce dle nového vydání normy ČSN EN 13791.