Optimalizační algoritmus pro příhradové ocelové konstrukce

Abstract
Práce se zabývá optimalizací příhradových konstrukcí stavebních a dopravních strojů. Cílem bylo vytvoření algoritmu, který dokáže navrhnout optimalizovanou konstrukci. Simulace proběhla na dvou experimentech, při nichž bylo počítáno s 52 sadami různých zadání, které jsou podrobně zpracovány do grafů. V rámci optimalizace je využito jednorozměrné cílové funkce hmotnosti nebo ceny, ale je taktéž zapracovaná vícerozměrná účelová funkce. Pro pevnostní výpočet příhradové konstrukce je použitá variační formulace konečných prvků pro prutovou soustavu a pro optimalizaci je využito genetického algoritmu. V závěru práce jsou formulovány konkrétní kroky, které vedou k nejvhodnějšímu nastavení algoritmu.
The work deals with the optimization of trusses construction building and transport machinery. The goal was to create an algorithm that can design an optimized design. The simulation took place on two experiments involving 52 sets of different entries, which are processed in detail into graphs. One-dimensional target mass or price function is used as part of optimization, but there is also an incorporated multidimensional purpose function. The finite element variation method for the beam system is used for the strength calculation of the truss structure and the genetic algorithm is used for optimization. At the end of the work, specific steps are formulated that lead to the most appropriate algorithm settings.
Description
Citation
ZEIZINGER, L. Optimalizační algoritmus pro příhradové ocelové konstrukce [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Konstrukční a procesní inženýrství
Comittee
prof. Ing. Josef Štětina, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Štefan Čorňák, Dr. (člen) doc. Ing. Robert Brázda, Ph.D. (člen) doc. Ing. Miroslav Škopán, CSc. (člen) doc. Ing. Jiří Kytýr, CSc. (člen)
Date of acceptance
2021-01-21
Defence
Na základě posudků a jednání komise lze konstatovat, že DDP je aktální, pro vědní obor přínosná a pro konstruktérskou praxi velmi potřebná. Cíle DDP byly splněny. Formální úprava DDP i její jazyková úroveň je na velmi vysoké úrovni.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO