Odvodnění stavební jámy - numerická analýza

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Předmětem práce je numerická analýza odvodnění stavební jámy. Úvodem jsou zmíněny příklady z praxe a shrnuty potřebné teoretické podklady. Jednotlivé dílčí problémy jsou modelovány jako 2D a 3D úlohy na zvoleném příkladu stavební jámy. Jsou srovnávány s analytickým řešením a teoretickými poznatky o daném problému. Studie se zaměřují na stanovení přítokového množství, tvar depresní křivky, určení velikosti numerického modelu a vliv hustoty sítě konečných prvků. Analyzovány jsou případy stacionárního proudění s volnou hladinou, povrchově odvodněná hydraulicky dokonalá stavební jáma, dokonalá a nedokonalá studna, soustava studní a pažená stavební jáma. V práci je navržen způsob modelování studny v MKP. Hlavním výstupem pak je 3D analýza odvodnění pažené stavební jámy pomocí soustavy nedokonalých studní.
The subject of the presented thesis is a foundation pit dewatering numerical analysis. The study is introduced with practical examples and the summary of the necessary theory. Individual subtasks are modeled as two or three-dimensional problem on a chosen foundation pit example. A comparison with analytical methods and theoretical knowledge about the problem is made. The studies focus on specifying the pumped water quantity, the shape of the depression curve, determining the size of the numerical model and the influence of the finite element network density. The steady-state flow cases, water table aquifer, a well system, sheet pile wall cutoff effect, surface drained pit and partial penetration cases are analyzed. The work proposes a method of modeling a well by FEM. The main output is a 3D analysis of a submerged excavation dewatered with a partially penetrated well system.
Description
Citation
KREJZAR, V. Odvodnění stavební jámy - numerická analýza [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Konstrukce a dopravní stavby
Comittee
doc. Ing. Alexandr Rozsypal, CSc. - předseda, Ing. Věra Glisníková, CSc. - místopředseda, Mgr. Alexandra Erbenová, Ph.D. - tajemník, Ing. Juraj Chalmovský, Ph.D. - člen, Ing. Ing. Jan Štefaňák, Ph.D. - člen, doc. Ing. Lumír Miča, Ph.D. - člen, Ing. Petr Svoboda, Ph.D. - člen, doc. Ing. Vladislav Horák, CSc. - člen,
Date of acceptance
2021-02-02
Defence
Bc. Vojtěch Krejzar obhajoval svoji diplomovou práci s názvem " Odvodnění stavební jámy - numerická analýza." Po prezentaci práce a přednesení posudků vedoucího práce a oponenta práce zodpověděl student dotazy oponenta. Dále v rámci obhajoby práce reagoval na tyto otázky předsedy a členů zkušební komise: Jaké problémy mohou nastat při řešení úlohy numerickou metodou? Jakým způsobem získal student vstupní hodnoty? Který způsob získání těchto hodnot by byl v daném případě nejsprávnější? Na základě čeho volil autor polohu hladiny podzemní vody? Kde by měly být umístěny odvodňovací studny v případě jemnozrnných a v případě hrubozrnných zemin? Položené dotazy zodpověděl student výborně.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO