Stavební průzkum a diagnostika konstrukce

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Práce se zabývá stavebním průzkumem a diagnostikou Nové synagogy ve Velkém Meziříčí. Cílem práce je provedení prohlídky, průzkum objektu a zhodnocení jeho stávajícího stavu za použití klasických průzkumných a diagnostických metod. Práce je zpracována jako závěrečná zpráva ze stavebně technického průzkumu, obsahuje jeho průběh i výsledky. Hlavním předmětem průzkumu je cihelné zdivo, jeho poruchy a posouzení. Práce zahrnuje také průzkum základových konstrukcí, historii stavby a její popis.
This thesis deals with the construction survey and diagnostics of the New synagogue in Velké Meziříčí. The aim of the work is to perform an inspection, construction survey of the building and evaluation of its current condition using classical survey and diagnostic methods. The work is processed as the final report from the construction and technical survey of the building. It contains its course and results. The main part of the survey is brick masonry, its failures and structural assesment. The thesis includes also survey of foundation structures, the history and description of the building.
Description
Citation
FRIMLOVÁ, E. Stavební průzkum a diagnostika konstrukce [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Konstrukce a dopravní stavby
Comittee
doc. RNDr. Pavel Pospíšil, Ph.D. - předseda, doc. Ing. Petr Cikrle, Ph.D. - místopředseda, Ing. Tereza Komárková, Ph.D. - tajemník, Ing. Ondřej Anton, Ph.D. - člen, Ing. Věra Heřmánková, Ph.D. - člen, Ing. Igor Suza - člen, Ing. Tereza Komárková, Ph.D. - člen, Ing. Dalibor Kocáb, Ph.D. - člen, Ing. Petr Misák, Ph.D. - člen, Ing. Jiří Strnad, Ph.D. - člen,
Date of acceptance
2021-02-01
Defence
Studentka při obhajobě své diplomové práce s názvem "Stavební průzkum a diagnostika konstrukce" představila cíle práce. Podrobně popsala objekt synagogy, která byla vybrána pro provedení diagnostiky v rámci diplomové práce. Studentka popsala jednotlivé konstrukční prvky, které byly předmětem provedeného průzkumu, upozornila na defekty a předpokládané příčiny jejich vzniku. Ve své prezentaci se studentka věnovala pasportizaci trhlin, jak v interiéru, tak v exteriéru. dále prezentovala výsledky měření trhlin v průběhu času a s ohledem na působení teplotních změn. Dále byly stanoveny vybrané fyzikálně mechanické parametry zdiva a malty. V závěru své prezentace studentka provedla celkové zhodnocení stavu sledované konstrukce a provedla doporučení. Dále byly položeny dotazy oponenta Ing. Věry Heřmánkové, Ph.D.: 1) Velká část Vaší práce se věnuje pasportu poruch a zejména trhlin. Popište tedy prosím, jak poznáte: - aktivní trhlinu od pasivní? - starou trhlinu od nové? - tahovou trhlinu od tlakové? a schematicky nakreslete, jak bude vypadat tvar trhliny v případě sedání základové spáry pod jedním rohem budovy. 2) Jak se projeví na šířce pasivní trhliny v obvodovém zdivu konstrukce velký pokles exteriérových teplot? 3) Na zkoušení zděných konstrukcí se v minulosti experimentálně testovala i nenormová „metoda plochých lisů“ objasněte, v čem tato metoda spočívá? Následovaly dotazy členů komise: doc. RNDr. Pavel Pospíšil, Ph.D. - Byl brán v potaz aktuální stav podloží při sledování trhlin v konstrukci? - Jaký vliv může mít podloží na hodnocenou konstrukci? - Jak hluboko byla základová spára? A z jakého materiálu byly základy a v jakém stavu? doc. Ing. Petr Cikrle, Ph.D. - Při měření trhlin byly stanoveny velmi malé deformace. V jakém časovém období byly tyto hodnoty určovány? - Namalujte graf závislosti deformací od teploty. Ing. Ondřej Anton, Ph.D. - Proč nebyly na vybraném objektu použity tvrdoměrné metody? Ing. Věra Heřmánková, Ph.D. - K čemu slouží sádrové terče při sledování trhlin v konstrukci? Ing. Igor Suza - Popište jaké jsou výhody a nevýhody Kučerovy vrtačky používané pro diagnostiku zdiva. Ing. Dalibor Kocáb, Ph.D. - Proč nebyla při průzkumu použita Kučerova vrtačka? - Jaké metody je možné použít pro hodnocení pevnosti zdiva? Ing. Jiří Strnad, Ph.D. - Jak byla stanovena charakteristická pevnost zdiva? Jak byly voleny opravné součinitelé gama? Studentka na všechny položené dotazy bez váhání odpověděla.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO