Polyfunkční budova

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
E
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá návrhem a vypracováním projektové dokumentace pro provedení stavby objektu polyfunkčního domu v Pardubicích. Objekt se nachází na parcele č. 2426/35, 2426/36, v katastrálním území Pardubice. Je situován v oblasti nedaleko centra města. V tomto místě dříve bývaly kasárny. Obrys domu je „vykouslého“ tvaru L. Objekt se skládá z celků pro občanskou vybavenost, kde jsou provozovny showroomu Alza, showroomu hudebních nástrojů, kavárny, centra pro rehabilitace a centra pro masáže. Dalším celkem jsou provozovny pro kanceláře. Všechny podlaží jsou bezbariérově řešeny. Objekt je nepodsklepený. Domem prochází hlavní komunikační tepna halou, jenž jde úhlopříčně budovou. Tato chodba spojuje jednotlivé provozovny, technické zázemí, schodiště, výtah a parkoviště za budovou. Do jednotlivých pater se dostaneme skrze monolitické schodiště nebo výtahem. K objektu rovněž patří parkovací plocha pro osobní automobily, přístupová cesta a další zahrada s místem na venkovní posezení. Objekt je založen na základových pasech a základových patkách z prostého betonu. Nosné konstrukce jsou z keramických a cihelných bloků a sloupů. Budova má podélný skladebný systém. Stropy jsou řešeny jako železobetonové desky. Obvodové stěny jsou omítnuty termo-izolační omítkou. Stěny v části střešního vstupu jsou kontaktně zatepleny minerální vlnou. V místě soklu je zateplení provedeno skrz extrudovaný polystyren Zastřešení řešeno jako jednoplášťová plochá střecha se střešními vpustěmi. Vedle pozemku se nachází místní komunikace.
This Master’s thesis deals with the design and elaboration of project documentation for the construction of a multifunctional building in Pardubice. The building is located on plots No. 2426/35 and 2426/36, in the cadastral area of Pardubice. It is located in an area close to the city center. There used to be barracks in this place. The outline of the house is "bitten" L-shaped. The building consists of civic amenities, where there are Alza showrooms, musical instrument showrooms, cafes, rehabilitation centers and massage centers. Another part are offices. All floors are barrier-free. The building has no basement. The main arterial communication of the house passes through the hall, which goes diagonally through the building. This corridor connects the individual establishments, technical facilities, stairs, elevator, and parking lot behind the building. Movement between individual floors is ensured by a monolithic staircase and an elevator. The building also includes a parking area for cars, access road and another garden with space for outdoor seating. The building is based on strip foundation and pad footing foundation made of plain concrete. The load-bearing structures are made of ceramic and brick blocks and columns. The building has a longitudinal compositional system. The ceilings are designed as reinforced concrete slabs. The exterior walls are plastered with thermo-insulating plaster. The walls in the roof entrance section are contact-insulated with mineral wool. In the place of the plinth, the insulation is made through extruded polystyrene. The roofing is designed as a single-skin flat roof with rainwater outlet/roof outlet. Next to the land there is a local road.
Description
Citation
FIBIKAR, T. Polyfunkční budova [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. .
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Pozemní stavby
Comittee
Doc.Ing.Ing. arch. Milan Palko, Ph.D - předseda, doc. Ing. Karel Šuhajda, Ph.D. - místopředseda, Ing. Jan Vystrčil - tajemník, Ing. Václav Pilík - tajemník, Ing. Petr Šimůnek, Ph.D. - člen, Ing. František Vajkay, Ph.D. - člen, Ing. David Bečkovský, Ph.D. - člen, Ing. Jan Müller, Ph.D. - člen, Ing. Mgr. Jiří Šlanhof, Ph.D. - člen, Ing. Pavel Příborský - člen,
Date of acceptance
Defence
Student zahájil SZZ prezentací s představením řešeného objektu. V rámci prezentace bylo představeno: - Základní charakteristika objektu. - Polohové umístění objektu. - konstrukční řešení objektu. - Využití objektu, funkční členění, dispoziční řešení jednotlivých podlaží. - materiálové řešení jednotlivých dílčích částí objektu. student během prezentace působil velmi nejistě. Prezentace objektu byla často nepřehledná a zmatená. - Na přípojkách inženýrských sítí chybí zakreslit - HUP, přípojková skříň, revizní šachta (splašková kanalizace) jakým způsobem nakládáte s dešťovými vodami - Jakým způsob vytyčení nakládáte s dešťovými vodami z budovy? - Zdůvodněte změnu skladby obvodové stěny střešní nástavby (ETICS) oproti zbytku budovy (jednovrstvé zdivo) - Zvažte , zda je vhodné obvodovou stěnu v místě uložení ŽB mezipodest o více než polovinu oslabit (rizika - statika, provádění na stvbě apod.). - Máte-li pod budovou propustnou vrstvu ze štěrku, co bychom měli provést z hlediska požadavků normy ČSN 73 0601 - Ve skladbě ploché střechy píšete (S11), že hlavní hydroizolační vrstva je stabilizovaná k podkladu lepením (samolepicí asf. pás), TI pod ní je stabilizovaná pomocí PU pěny ale jen "montážně", je takto provedená střecha dostatečně stabilní proti účinkům sání větru? - Zdůvodněte, proč jsou atiky zbytečně vysoké, když je většina střech neprovozních? - Máte dostatečně nadimenzované patky pod nosnými sloupy (např. jižní křídlo budovy)? - Zdůvodněte použití tepelně izolační omítky tl. 50 mm v systému ETICS. Odpovědi na zmíněné připomínky a otázky oponenta byly velmi povšechné, povrchní, nepřesné a ledabylé.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO