Více-kriteriální optimalizace EM struktur s proměnným počtem dimenzí

Abstract
Tato dizertační práce pojednává o více-kriteriálních optimalizačních algoritmech s proměnným počtem dimenzí. Takový algoritmus umožňuje řešit optimalizační úlohy, které jsou jinak řešitelné jen s použitím nepřirozených zjednodušení. Výzkum optimalizačních method s proměnnou dimenzí si vyžádal vytvoření nového optimalizačního frameworku, který obsahuje vedle zmíněných vícekriteriálních metod s proměnnou dimenzí – VND-GDE3 a VND-MOPSO – i další optimalizační metody různých tříd. Optimalizační framework obsahuje také knihovnu rozličných testovacích problémů. Mezi nimi je také sada více-kriteriálních testovacích problémů s proměnnou dimenzí, které byly navrženy pro nastavení a ověření nových metod s proměnnou dimenzí. Nové metody jsou dále použity k optimalizaci několika různorodých optimalizačních úloh z reálného světa.
This dissertation thesis deals with multi-objective evolutionary optimization algorithms with a variable number of dimensions. Such an algorithm enables us to solve optimization tasks that are otherwise solved only by assuming unnatural simplifications. The research of the optimization algorithms with a variable number of dimensions required the development of a new optimization framework. This framework contains, apart from various optimization methods including two novel multi-objective algorithms for a variable number of dimensions -- VND-GDE3 and VND-MOPSO, a library of various benchmark problems. A set of multi-objective benchmark problems with a variable number of dimensions is a part of the library designed to assess and verify the novel methods with a variable number of dimensions. Novel methods are exploited on several miscellaneous real-life optimization problems in the final chapter of this thesis.
Description
Citation
MAREK, M. Více-kriteriální optimalizace EM struktur s proměnným počtem dimenzí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
bez specializace
Comittee
prof. Ing. Aleš Prokeš, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Ivan Zelinka, Ph.D. (člen) doc. Ing. Milan Polívka, Ph.D. (člen) doc. Ing. Radim Burget, Ph.D. (člen) Ing. Jana Olivová, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-04-22
Defence
Ing. Martin Marek se ve své práci věnoval aktuální problematice návrh nových algoritmů pro vícekriteriální optimalizaci s proměnným počtem dimenzí. Hlavními cíli bylo vyvinout optimalizační framework, navrhnout nové algoritmy pro optimalizaci a ověřit výkon navrhovaných metod na souboru referenčních problémů. V rámci těchto cílů vznikl framework pro algoritmy s VND vytvořený jako samostatný toolbox pro MATLAB s názvem Fast Optimization PrecedureS (FOPS), který byl náležitě ověřen i reálných aplikacích. Komise konstatovala, že doktorand prokázal tvůrčí schopnosti v dané oblasti výzkumu a práce splňuje požadavky standardně kladené na disertační práce v daném oboru a jednomyslně se usnesla na závěru, že Ing. Martin Marek splnil podmínky k udělení akademického titulu doktor.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO