2021/1

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 5 of 12
  • Item
    Vykolejení drážních vozidel v důsledku lomu jazyka výhybek
    (Akademické nakladatelství CERM, 2021-04) Plášek, Otto; Hruzíková, Miroslava; Procházková, Dana
    Výhybky a výhybkové konstrukce jsou nejsložitějšími a současně nejvíce namáhanými konstrukcemi kolejové infrastruktury. Uložení jazykové kolejnice na kluzných stoličkách ve výměnové části výhybky nezaručuje vedení dvojkolí drážního kolejového vozidla v případě, že dojde k lomu jazyka. V takovém případě se může fragment jazykové kolejnice po lomu částečně volně pohybovat a přestane vytvářet plynulou kolejovou jízdní dráhu. Proto po každém lomu jazykové kolejnice dojde k vykolejení drážních vozidel, která přes danou výhybku projíždějí. Článek je zaměřen na analýzu typického případu vykolejení drážních vozidel v důsledku lomu jazyka a skutečným a možným následkům. Uvádí výsledky prognostické případové studie na základě výzkumu dopadů skutečných událostí.
  • Item
    Stanovení technické hodnoty pneumatik osobních vozidel
    (Akademické nakladatelství CERM, 2021-04) Vrána, Aleš
    Pro stanovení časové ceny pneumatik osobních vozidel je při využití metodiky, doporučené Znaleckým standardem č. I/2005, nutné určit jejich technickou hodnotu. Ta závisí na stupni opotřebení dezénu a okamžitém stavu pneumatik. V souladu s touto obecnou definicí je v předkládaném článku nově zaveden empirický vztah pro výpočet technické hodnoty pneumatik včetně stanovení potřebných koeficientů a doporučené amortizační stupnice. Využití tohoto postupu ve znalecké praxi může při oceňování pneumatik osobních vozidel významně usnadnit stanovení jejich technické hodnoty, snížit časovou náročnost jejího určení i redukovat rozptyl jejich hodnot při posuzování podobných případů.
  • Item
    Identifikace vozidla pomocí digitálně uloženého VIN z pohledu kriminalistiky a forenzních disciplín
    (Akademické nakladatelství CERM, 2021-04) Kopencová, Dagmar; Rak, Roman; Hudecová, Vladimíra
    Individuální identifikace objektu je výchozím nebo konečným stavem každé forenzní analýzy či dokumentace. Příspěvek se zaměřuje ve své první části na základní a doplňkové zásady forenzní identifikace objektů. Jsou popsány 4 základní a 2 doplňkové zásady. Ve druhé části se příspěvek zaměřuje na individuální identifikaci vozidla. Zásadní akcent je dán na nový způsob určení identity vozidla pomocí digitálně uloženého VIN (Vehicle Identification Number) do různých elektronických komponent moderního vozidla. Je popsán způsob, jak pomocí tzv. „VIN čtečky“ lze jednotným způsobem u automobilů různých továrních značek vyčítat VIN nebo další objektové identifikátory z významných komponent vozidla, u kterých jsou digitálně ukládána rozmanitá data. Příspěvek seznamuje čtenáře s novou metodou identifikace vozidla, pomocí které lze nalézt odcizená vozidla resp. neodborně zaměněné klíčové komponenty vozidla, které mohou pocházet i z trestné činnosti.
  • Item
    Nové knihy
    (Akademické nakladatelství CERM, 2021-04)
    Prof. Ing. Albert Bradáč, DrSc., Doc. Ing. Aleš Vémola, Ph.D., Ing. Albert Bradáč, Ph.D.: Soudní znalectví ve vybraných technických a ekonomických oborech po 1. 1. 2021; Prof. Ing. Albert Bradáč, DrSc., Ing. Petr Polák: Úřední oceňování majetku 2021; Systém ABN21 pro oceňování nemovitých věcí na DVD; Sergej Romža, Eduard Bruna a kolektiv: Hodnoty trestného práva, kriminalistiky, kriminológie, forenzních a bezpečnostních vied v teórii a praxi. Pocta prof. JUDr. Ing. Viktorovi Poradovi, DrSc., Dr. h. c. mult.
  • Item
    Cenotvorné faktory u rodinných domů v okrese Brno-venkov
    (Akademické nakladatelství CERM, 2021-04) Jandásková, Tereza; Hrdlička, Tomáš; Komosná, Milada; Cupal, Martin; Kervitcer, Marek
    Článek pojednává o identifikaci cenotvorných faktorů u rezidenčních nemovitostí, konkrétně u rodinných domů. Identifikace byla provedena na sestavené databázi, která obsahuje 631 rodinných domů s prvotně zachycenou iniciační nabídkovou cenou a cenu realizovanou v okrese Brno-venkov. Sběr dat probíhal mezi roky 2017 až 2020; kromě zmíněných cen databáze obsahuje informace o rodinných domech z nabídkové inzerce a veškeré veřejně dostupné informace z veřejných zdrojů k dotčeným rodinným domům. V rámci sestavené databáze byla provedena analýza daného segmentu trhu a definovány cenotvorné faktory. Následně byl testován vliv těchto faktorů vícekriteriální analýzou. Vliv na prodejní cenu byl v rámci výzkumu prokázán u vzdálenosti od Brna, stavebně technického stavu nemovitosti či velikosti rodinného domu, pozemku a obce, v níž se se objekt nachází. Zkoumaný vliv metropolitní oblasti (vliv míry funkční integrace) se nepotvrdil. Avšak potvrdil se vliv zvýšení prodejní ceny v obcích se zvýšenou četností výstavby nových rezidenčních staveb.