Vliv orientace přítoku na charakteristiky přepadu přes širokou korunu

Abstract
Přelivy patří mezi základní vodohospodářské konstrukce vytvářející především vertikální zúžení proudu na rozdíl od žlabů, které vytvářejí především horizontální zúžení proudu. Při proudění přes přelivy dochází obvykle ke změně říčního proudění přes kritické proudění s kritickou hloubkou v bystřinné proudění, tedy k přepadu. Pravoúhlé přelivy jsou určeny pravoúhlým podélným i příčným profilem a vodorovnou korunou. Je možné rozlišit tři základní směry přítoku. Prvním je čelní přítok, který je v praxi nejčastější. Druhý je boční přítok používanýý u rozdělovacích a odlehčovacích objektů. Třetí je spodní přítok používaný jako laboratorní přelivy, přelivy s hluboce zanořenou nornou stěnou, atd. Z hlediska poznání vlivu výše uvedených směrů přítoku vody na kapacitu nejsou v současné době dostatečně prozkoumány případy čelního přítoku s bočním zúžením a rovněž spodního přítoku na všechny typy přelivů. Vzhledem k rozsahu problematiky je níže uvedený výzkum zaměřen pouze na čelní přítok na pravoúhlý přeliv se širokou korunou s bočním zúžením a spodní přítok na pravoúhlý přeliv se širokou korunou bez bočního zúžení. Cílem práce bylo pro případ čelního přítoku s bočním zúžením a spodního přítoku bez bočního zúžení shrnout soudobé znalosti o přepadu, popsat charakter proudění při přepadu a na základě něho stanovit doporučení pro měření a výpočet průtoku. Dále vymezit neprobádanou oblast, specifikovat metody řešení a ověřit vlastní měření. Výzkum se zabýval aplikací a optimálním nastavením numerického modelu pro vyřešení problému.
Weirs belong to the basic water structures mainly creating vertical contraction of stream against the flumes, which creating mainly horizontal contraction of stream. In the case of the flow over weir usually occurs change from subcritical flow over critical with critical depth to supercritical flow, therefore overflow. Weirs with rectangular control section are described rectangular longitudinal and transverse profile and horizontal crest. Can be distinguish three basic inflow directions to weir. The first is frontal inflow, which is the most frequent in practice. The second is lateral inflow used in distribution and consumption objects. The third is lower inflow used as laboratory weirs, weirs with deeply submerged wall, etc. In terms of knowledge of influence listed directions of inflows, currently are not sufficiently researched the cases of frontal inflow with side contraction and lower inflow on all types of weirs. Due to extent of the issue, labour is focused only on frontal inflow over broad-crested weir with side contraction and lower inflow over broad-crested weir without side contraction. The goal of the labour was to summarize the current knowledge of the flow over broad-crested weir with side contraction and lower inflow over broad-crested weir without side contraction, describe the character of the flow at the overflow and on the basis of it determine recommendations for measurement and calculation of discharge. Further to define unexplored area, specify methods of solution and verify own measurements. The research dealt with application and optimal numerical model setting for to solve the problem.
Description
Citation
MAJOR, J. Vliv orientace přítoku na charakteristiky přepadu přes širokou korunu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. .
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Vodní hospodářství a vodní stavby
Comittee
Date of acceptance
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO