Aplikace optických vláknových senzorů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
E
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Diplomová práce se zabývá měřením teploty půdy. V teoretické části byly vysvětlenyoptické vláknové systémy se zaměřením na DSTS systémy a jejich uplatnění. V praktickéčásti byl vytvořen funkční systém k měření teploty půdy za pomocí platformy Arduino vhloubkách 0,1-1 m. Dále bylo provedeno měření teploty na testovacím polygonu pomocíoptického vlákna přístrojem fTB 2505 v laboratoři.
This master's thesis deals with the measurement of soil temperature. In the theoretical part, optical fiber systems were explained, with a focus on DSTS systems and their use. In the practical part, a functional system was created to measure the soil temperature at depths of 0.1-1~m using the Arduino platform. Furthermore, the temperature measurement was demonstrated on the test polygon using the optical fiber of the FTB 2505 instrument in laboratories.
Description
Citation
RÁBOŇOVÁ, J. Aplikace optických vláknových senzorů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
prof. Ing. Kamil Vrba, CSc. (předseda) doc. Ing. Petr Münster, Ph.D. (místopředseda) Ing. Michal Lares, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Přinosil, Ph.D. (člen) Ing. Ján Sláčik (člen) Ing. Martin Štůsek (člen)
Date of acceptance
2021-06-08
Defence
Studentka prezentovala výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Uvádíte, že by měření mělo probíhat po celý rok. Z jakého důvodu tedy probíhalo v tak krátkém časovém úseku? Z jakého důvodu byl sběr dat Arduinem nastaven na šestihodinové periody, když bylo neustále připojeno k napájení a nebylo tedy nutné řešit spotřebu? Z jakého důvodu bylo využito Arduino Mega, které je vhodné pro mnohem složitější aplikace, místo například Arduina Nano? Proč nebylo v prezentaci uvedeno blokové schéma, nebo schéma zapojení? Proč nebylo uvedeno srovnání různých druhý optických vláken? Věděla jste přesnou lokaci a údaje o uložení optického vlákna, který byl použit pro měření ve Vaší práci? Vyžádala jste si dokumentaci o optickém vlákně, které bylo měřeno ve Vaší práci? Studentka obhájila diplomovou práci s výhradami a odpověděla na otázky členů komise a oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO