Implementace mechanismů zajišťujících “RAN Slicing” v simulačním nástroji Network Simulator 3

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Práce se zabývá principy technologie network slicingu v sítích 5G, zejména pak v radiové přístupové části RAN (Radio Access Network). V teoretické části práce jsou představeny základní principy sítí 5G a network slicingu jak v části jádra sítě CN (Core Network) tak radiové přístupové síti RAN. V praktické části je vytvořen simulační scénář v simulátoru NS3 s modulem LENA 5G. Výsledky této simulace jsou názorně prezentovány a diskutovány s ohledem na přínos technologie RAN slicing.
This thesis deals with the topic of network slicing technology in 5G networks, mainly on the RAN part. In the theoretical part, basic principles of 5G network slicing in core network part and RAN part are presented. Practical part contains a simulation scenario created in NS3 simulator with LENA 5G module. Results of this simulation are presented and discussed with the emphasis on RAN slicing.
Description
Citation
MOTYČKA, J. Implementace mechanismů zajišťujících “RAN Slicing” v simulačním nástroji Network Simulator 3 [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
prof. Ing. Eva Gescheidtová, CSc. (předseda) doc. Ing. Karol Molnár, Ph.D. (místopředseda) Ing. Pavel Nevlud (člen) Ing. Radim Číž, Ph.D. (člen) Ing. Miroslav Balík, Ph.D. (člen) Ing. Radek Možný (člen)
Date of acceptance
2021-06-08
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Otázky oponenta: Objasněte klíčové rozdíly mezi Option 3/3x a 2. Student v práci uvádí: „Důležitým aspektem v architektuře 5G sítí je oddělení uživatelské (User plane) a kontrolní roviny (Control Plane), což přináší výhody v jejich konfiguraci.“ Tento přístup nebyl v 4G sítích možný? Vysvětlete princip fungování simulátoru NS-3, který pracuje na základě diskrétních událostí. Vysvětlete pojem ortogonality ve frekvenčním spektru pro sítě 5G. Objasněte obrázek 4.6. Pokud je uvažována implementace FDD, tak určuje odstup subnosných jejich celkový počet. Dochází tedy v časové rovině ke změně doby trvání jednoho slotu/symbolu? Student obhájil diplomovou práci s výhradami a odpověděl na otázky členů komise a oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO