Demonstrační úloha zaměřující se na problematiku Smart Metering

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Diplomová práce se zabývá technologií PLC a problematikou Smart Metering. Teoretická část popisuje princip funkčnosti technologie, její výhody a nevýhody. V experimentální části této práce byla navržena metodika testování pro koncentrátor a elektroměry. Dále byla realizována rozsáhlá sada testování, například zachycení DLMS komunikace, ovlivnění kvality linky a odečítání registrů z elektroměrů. V druhé polovině praktické části se pro širokopásmové BPL modemy zjišťovaly limity komunikace mezi modemy pomocí simulátoru elektrického vedení. Testování pobíhalo dle doporučení RFC 2544, RFC 6349 a dle metodiky TCP Throughput, kde se měřila například propustnost, zpoždění nebo chybovost. V poslední části byly navrženy dvě laboratorní úlohy, první se zaměřuje na Smart Meteringový systém a komunikaci elektroměrů s koncentrátorem a druhá se zaměřuje na BPL komunikaci nejenom pro Smart Metering účely.
The thesis deals with PLC technology and issues with Smart Metering. In the theoretical part, a principle of technology's functionality and its advantages and disadvantages were described. In the experimental part methodology of data concentrator and electric meters was designed. In addition, extensive testing set according to capturing of DLMS communication, link quality influencing, reading registers of meters were realized. In the second experimental part limits of communications between broadband BPL modems were detected by the power line communication hardware channel emulator. Measurement of throughput, latency, frame loss passed off according to RCF 2544, RFC 6349 recommendation and according to the methodology of TCP Throughput In the last part, two laboratory exercises were created, first one deals with Smart Metering system and communication between the data concentrator and electric meters and the second one deals with communication among broadband BPL modems not only for Smart Metering purposes.
Description
Citation
GREGOR, F. Demonstrační úloha zaměřující se na problematiku Smart Metering [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
prof. Ing. Milan Sigmund, CSc. (předseda) doc. Ing. Radim Burget, Ph.D. (místopředseda) Ing. Michal Polívka, Ph.D. (člen) Ing. Jorge Truffin (člen) Ing. Kryštof Zeman, Ph.D. (člen) Ing. et Ing. Petr Musil (člen)
Date of acceptance
2021-06-08
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Otázky: Diskutujte možné důvody rozdílných hodnot zpoždění při testech komunikace transportních protokolů TCP v kapitole 5.2.2 (zpoždění v rozsahu 2,1 – 3,2 ms) a UDP v kapitole 5.2.3 (zpoždění v rozsahu 253,5 – 303,6 ms). Student obhájil diplomovou práci a odpověděl na otázky členů komise a oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO