Vliv dlouhých optovláknových tras na polarizační stav světla a jejich využití pro napájení polarizačních senzorů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce řeší vliv dlouhých optovláknových tras na polarizační stav světla a jejich využití pro napájení polarizačních senzorů. Cílem diplomové práce bylo navrhnutí uspořádání optovláknových komponent tak, aby polarizační vlastnosti světla na konci trasy byly dále použitelné pro senzorické účely. Byly navrženy čtyři dílčí měření s dlouhou trasou (v laboratorním uspořádání, pokládkou v zemi, na závěse, při působení vnějšího vlivu) a jedno měření bez trasy při působení vnějšího vlivu. Celkové výsledky měření demonstrují, že pro funkční napájení senzorických systémů s dlouhou trasou lze použít vybudované stávající jednovidové vlákno (uloženo pokládkou v zemi), do kterého by se multiplexoval zdroj světla pro daný senzorický systém. V diskuzi jsou rozebrány všechny typy měření a porovnávány mezi sebou. V závěru je zrekapitulován celkový výsledek a jsou zde popsány aplikace, u kterých by takový senzorický systém mohl být použit.
This diploma thesis deals with the influence of long fiber optic paths on the polarization state of light and their use for powering polarization sensors. The aim of the diploma thesis was to design the arrangement of optical fiber components so that the polarization properties of light at the end of the path are further usable for sensory purposes. Four partial measurements with a long path (in a laboratory setting, laying in the ground, on a curtain, under the influence of external influence) and one measurement without a path under the influence of external influence were designed. The overall measurement results demonstrate that for the functional power supply of long-distance sensor systems, an existing single-mode fiber can be used (laid by laying in the ground), into which a light source for a given sensor system would be multiplexed. In the discussion, all types of measurements are analyzed and compared with each other. Finally, the overall result is summarized and applications are described in which such a sensor system could be used.
Description
Citation
PANASCÍ, M. Vliv dlouhých optovláknových tras na polarizační stav světla a jejich využití pro napájení polarizačních senzorů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
prof. Ing. Miloslav Filka, CSc. (předseda) doc. Ing. Martin Kyselák, Ph.D. (místopředseda) Ing. Pavel Dvořák, Ph.D. (člen) Ing. Pavel Šilhavý, Ph.D. (člen) Ing. Pavel Hanák, Ph.D. (člen) Ing. Jan Mašek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-08
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Student obhájil diplomovou práci a odpověděl na otázky členů komise a oponenta. Otázka oponenta: Jaký další zdroj světla s úzkou spektrální charakteristikou lze využít? Otázky komise: Z jakého důvodu mají grafy Stokesových parametrů sinusový průběh? Je možné z grafů zpětně určit teplotu? Obsahuje práce detekci přerušení funkčnosti senzorů?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO