Model čističky odpadních vod řízený pomocí PLC

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá návrhem čističky odpadních vod, která bude řízena pomocí PLC. V teoretické části jsou popsány druhy odpadních vod a stokových soustav, které jsou důležité při návrhu čističky. V práci jsou také popsány programovatelné logické automaty (PLC), programovací jazyky pro jejich naprogramování, SCADA (Supervisory Control And Data Acquisition) systémy a automatizace. Dále se práce zabývá teoretickým popisem čističek vod, jejich funkcí a zabezpečením. V další části je popsán návrh čističky. Poslední částí práce je samotná realizace čističky odpadních vod.
This master thesis deals with the design of a wastewater treatment plant, which will be controlled by a PLC. The theoretical part describes the types of wastewater and sewage systems that are important in the design of wastewater treatment plants. The thesis also describes programmable logic controllers, theirs programming languages, SCADA (Supervisory Control And Data Acquisition) systems and automation.The thesis also deals with theoretical description of wastewater treatment plants, their functions and security. Next part describes the design of the wastewater treatment plant. The last part of the thesis describes implementation of the wastewater treatment plant controlled by a PLC.
Description
Citation
KOPÁČ, O. Model čističky odpadních vod řízený pomocí PLC [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
prof. Ing. Dan Komosný, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Radek Martinek, Ph.D. (místopředseda) doc. Mgr. Karel Slavíček, Ph.D. (člen) Ing. Zoltán Galáž, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Pokorný (člen) Ing. Ondřej Pospíšil (člen)
Date of acceptance
2021-06-08
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Otázka oponenta: Proč jsou použity dva rozdílné protokoly (S7comm, Profinet) pro komunikaci v rámci simulačního modelu čističky odpadních vod? Otázky komise: Jaká je doba cyklu PLC při použití komunikačního protokolu Profinet? Je opravdu možné přeprogramovat PLC při útok? Jaký je rozdíl oproti reálné čističce? Byl by model čističky funkční v reálném provozu? Student obhájil diplomovou práci a odpověděl na otázky členů komise a oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO