Přenosová technologie G.mgfast

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Diplomová práce se zabývá přenosovými technologiemi G.fast a G.mgfast včetně jejich parametrů. V práci je pojednáváno o principu vektorové DMT modulace a možnosti časového duplexu TDD a plného duplexu FDX v obousměrné komunikaci využívající se u těchto technologií. Dále je uveden popis vedení pomocí Modelu KHM, který je vhodný pro simulace v přenosovém pásmu technologií G.fast a G.mgfast. Následně jsou rozebrány rušivé vlivy přeslechů na blízkém konci NEXT a vzdáleném konci FEXT a jejich eliminace u těchto technologií. Součástí práce je vysvětlení podpůrných výpočtů k určení SNR a bitové alokace k výpočtu přenosové rychlosti. V práci jsou popsány způsoby kompenzace přeslechů FEXT a NEXT, které ovlivňují výslednou přenosovou rychlost. Součástí práce je rovněž vytvořená aplikace pro simulaci přenosové rychlosti v závislosti na vzdálenosti pro technologie G.fast a G.mgfast, která umožňuje změnu vstupních parametrů a úpravu šířky přenosového pásma, které vychází ze standardů G.9700 a G.9701. Také je v práci vytvořená aplikace na zobrazení kompenzace ovlivnění vysílaného signálu přeslechy FEXT a NEXT, která umožňuji import naměřených přeslechů mezi jednotlivými účastníky. Rovněž je v práci diskutována problematika ovlivnění přeslechy pro reálné měření v laboratoři. Pro zobrazení naměřených charakteristik je vytvořena aplikace v prostředí MATLAB.
The master thesis deals with G.fast and G.mgfast transmission technologies, including their parameters. The work deals with the principle of vector DMT modulation and the possibility of time duplex TDD and full-duplex FDX in two-way communication used in these technologies. The following is a description of the line using the KHM model, which is suitable for simulations in the transmission band using G.fast and G.mgfast technologies. Subsequently, the disturbing effects of crosstalk at the near end of NEXT and the far end of FEXT and their elimination with these technologies are discussing. Part of the work explains supporting calculations to determine the SNR and bit allocation to calculate the baud rate. The work describes the methods of compensation of crosstalk FEXT and NEXT, which affect the resulting baud rate. The work also includes an application for simulation of transmission speed as a function of distance for G.fast and G.mgfast technologies, allowing changing input parameters and adjusting the transmission bandwidth based on G.9700 and G.9701 standards. Also, in work, an application is created to display the compensation of the influence of the transmitted signal crosstalk FEXT and NEXT, which allow the import of measured crosstalk between individual participants. The issue of influencing crosstalk for accurate measurements in the laboratory is also discussing. An application in the MATLAB environment is creating to display the measured characteristics.
Description
Citation
RADA, D. Přenosová technologie G.mgfast [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
prof. Ing. Miloslav Filka, CSc. (předseda) doc. Ing. Martin Kyselák, Ph.D. (místopředseda) Ing. Pavel Dvořák, Ph.D. (člen) Ing. Pavel Šilhavý, Ph.D. (člen) Ing. Pavel Hanák, Ph.D. (člen) Ing. Jan Mašek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-08
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Student obhájil diplomovou práci a odpověděl na otázky členů komise a oponenta. Otázka oponenta: Jaké jsou hlavní výhody a nevýhody použití technologie G.fast a G.mgfast? Otázka komise: Z jakého důvodu mají křivky kompenzace přeslechů v určité frekvenci náhlý skok?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO