Testovací polygon pro kvantovou distribuci klíčů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Diplomová práca je zameraná na objasnenie problematiky kvantovej distribúcie kľúčov (QKD) a vysvetlenie princípu fungovania samotného prenosu kvantového signálu. Následne sú porovnávaní komerční distribútori QKD a ich jednotlivé zariadenia. Praktická čast práce sa v prvej časti zaoberá prenosom kvantových kľúčov v simulačnom prostredí QKDNetsim. Druhá časť je zameraná na návrh a zostrojenie testovacieho polygónu, na ktorom bude možné testovať čo najviac možností zapojenia optickej siete s prenosom kvantového signálu s bežnými dátami v jednom vlákne. V poslednej časti sú vytvorené simulácie rôznych druhov filtrov pre potlačenie šumu v programe VPIphotonics a otestované možnosti simulátora QKDNetsim.
The aim of this masters thesis is to explain quantum key distribution (QKD) and principle of signal transmission in the quantum channel. Further this thesis complains commercial distributors of QKD technologies and their individual appliances. Practical part of the thesis is separated to 3 parts. First part handles transmission of quantum keys in QKDNetsim simulator. Second part takes care of design and creation of a test polygon that allows for testing of many optical network configurations with quantum signal and normal data traffic being transmitted in a single fiber. Multiple simulations of use of various filter types to supress the signal noise in the program VPIphotonics and tested by QKDNetsim are shown in the last part of this thesis.
Description
Citation
ŠIRJOV, J. Testovací polygon pro kvantovou distribuci klíčů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
sk
Study field
bez specializace
Comittee
prof. Ing. Dan Komosný, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Radek Martinek, Ph.D. (místopředseda) doc. Mgr. Karel Slavíček, Ph.D. (člen) Ing. Zoltán Galáž, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Pokorný (člen) Ing. Ondřej Pospíšil (člen)
Date of acceptance
2021-06-08
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Otázky oponenta: Zadání obsahuje kanálové rozestupy 50–1000 GHz, praktická část práce obsahuje tři scénáře s 50, 75 a 100GHz rozestupy, větší rozestup nebyl uvažován záměrně? Na obrázku 2.16 uvádíte mírné nedokonalosti v oblasti logické jedničky. Čím byly tyto nedokonalosti způsobeny v simulacích? V práci často zmiňujete stupeň filtrace. Proč jste vybral stupeň filtrace 3? Otázky komise: Jak jste moduloval přenosový kanál a jaký má charakter rušení? Do jaké fáze došla komunikace s jednotlivými výrobci? Student obhájil diplomovou práci a odpověděl na otázky členů komise a oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO