Systém zabezpečení včelích úlů před nepovolenou manipulací

No Thumbnail Available
Date
Authors
Milota, Martin
ORCID
Advisor
Dejdar, Petr
Referee
Münster, Petr
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Táto diplomová práca sa zaoberá návrhom zabezpečovacieho systému včelích úľov proti neoprávnenej manipulácii. Systém využíva na prenos dát bezdrôtovú komunikačnú technológiu LoRaWAN. Zariadenie zaznamenáva pohyb včelieho úľa pomocou akcelerometra a následne pomocou GPS modulu lokalizuje včelí úľ. Nízko-energetický systém funguje pomocou batériou napájaného mikrokontroléra ESP32 a je umiestnený na včelom úli. Batériu je možné dobíjať vďaka solárnemu panelu. Systém je možné modulárne rozšíriť o ďalšie senzory na sledovanie stavu včelstva. Zariadenie bolo otestované v praxi, kde sa potvrdilo, že spĺňa požadované vlastnosti pre zabezpečenie včelích úľov.
This master thesis deals with the design of beehive security system against unauthorized manipulation. The system uses LoRaWAN wireless communication technology for data transmission. The device records the movement of the beehive using an accelerometer and then locates the beehive using a GPS module. The low-energy system works via a battery-powered ESP32 microcontroller and is located on a beehive. The battery is charged using a solar panel. The system can be modularly expanded with additional sensors to monitor the condition of the bees. The device has been tested in practice, where it has been confirmed that it meets the required properties for securing beehives.
Description
Citation
MILOTA, M. Systém zabezpečení včelích úlů před nepovolenou manipulací [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
sk
Study field
bez specializace
Comittee
prof. Ing. Dan Komosný, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Radek Martinek, Ph.D. (místopředseda) doc. Mgr. Karel Slavíček, Ph.D. (člen) Ing. Zoltán Galáž, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Pokorný (člen) Ing. Ondřej Pospíšil (člen)
Date of acceptance
2021-06-08
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Otázky oponenta: Bylo by možné rozšířit zapojení o identifikaci majitele úlu, například pomocí RFID? Jaká je výsledná cena navrženého systému a jeho životnost na jeden cyklus baterie bez solárního dobíjení? Otázky komise: Jak pracuje automatické probuzení u vašeho řešení? Dotaz na graf zobrazující stav baterie. K čemu primárně slouží řešení a jak je ošetřeno proti odcizení? Proč jste použil akcelerometr, a ne jiné řešení? Proč jste zvolil modul ESP32? Student obhájil diplomovou práci a odpověděl na otázky členů komise a oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO