Hodnocení využití technologie studené kinetické depozice na materiálech používaných v elektrotechnice

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
E
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Diplomová práca sa zaoberá procesom nazývaným studená kinetická depozícia. Pomocou tejto technológie bola vysokotlakovým striekaním pri tlaku 25 barov vytvorená na vzorku s hliníkovým substrátom medená vrstva. V experimentálnej časti sa posudzoval vplyv degradačného pôsobenia korózie v soľnej komore pri časových cykloch 100 h, 200 h a 300h, kde sa merali zmeny vnútorných a povrchových odporov pred a po korózii. Následne bola uskutočnená analýza koróznych splodín, kde sa pomocou elektrónového mikroskopu určil rozsah korózneho napadnutia. Tieto metódy viedli k cieľovému vyhodnoteniu hraničných limitov, nanesenej vrstvy povlaku pomocou studenej kinetickej depozície, po pôsobení korózie. Zistilo sa, že vzorka umiestnená a ponechaná v koróznej komore najdlhšiu dobu bola najviac zasiahnutá koróziou. Na záver bola navrhnutá teoretická aplikácia studenej kinetickej depozície.
The master´s thesis deals with a process called cold kinetic deposition technology. Using this technology, a copper layer was formed on a sample with an aluminium base by high-pressure cold spraying at a pressure of 25 bar. In the experimental part, the influence of corrosion degradation in the salt chamber was assessed at the time cycles of 100 h, 200 h and 300h, where changes in internal and surface resistances before and after corrosion were measured. Subsequently, the analysis of corrosion products was performed, where the extent of corrosion attack was determined using an electron microscope. These methods led to a final evaluation of the boundary limits of the applied coating layer by cold kinetic deposition, after the effect of corrosion. Finally, a theoretical application of this technology was suggested. It was discovered that the sample placed and left in the corrosion chamber for the longest time was the most affected by corrosion. Finally, a theoretical application of cold kinetic deposition was proposed.
Description
Citation
ŠTEINIGER, J. Hodnocení využití technologie studené kinetické depozice na materiálech používaných v elektrotechnice [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
sk
Study field
bez specializace
Comittee
doc. Ing. Petr Bača, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Jiří Vaněk, Ph.D. (místopředseda) prof. Ing. Jiří Kazelle, CSc. (člen) doc. Ing. Petr Vyroubal, Ph.D. (člen) Ing. Miroslav Zatloukal (člen)
Date of acceptance
2021-06-08
Defence
Jaké byly nastavené podmínky v korozní komoře? Uvádíte, že u všech vzorků byla největší naměřená hodnota vnitřního odporu u frekvence 251,678 Hz. Čím si to vysvětlujete? Na str. 11 uvádíte mechanické vlastnosti materiálů jako pevnost, tvrdost a houževnatost. Objasněte uvedené vlastnosti a metody jejich zkoušení. Jaké veličina je potřena naměřit abychom získali průběh pro vyhodnocení meze pevnosti? Proč jste volil frekvenční rozsah 20 Hz - 10 kHz. Jaké mechanismy se začnou projevovat v závislosti na kmitočtu? Dělal jste ekonomický rozbor ochrany rámu FV panelu? Jaký je rozdíl mezi tepelným nástřikem a technologií cold spray? Student seznámil státní zkušební komisi s cíli a řešením závěrečné vysokoškolské práce a zodpověděl otázky a připomínky oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO