Použití technologie 3D tisku pro návrh výroby náhradních dílů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce řeší problematiku 3D tisku ve firmách. Cílem bylo popsat aditivní výrobu a 3D tiskové technologie. Dále bylo potřeba vybrat nejběžnější materiály, které se používají a popsat jejich vlastnosti. Bylo potřeba provést studii mechanických namáhaní a zpracovat podrobný popis mechanických vlastností materiálů. Z těchto podkladů byly popsány způsoby použití 3D tisku v automobilovém průmyslu a pro servisní střediska v průmyslu. V praktické části bylo nutné zhotovit zkušební tělesa z různých materiálů a vyzkoušet, jaký má na zkušební tělesa vliv žíhání a UV degradace v klimatické komoře. Z výsledků byly zpracovány tahové diagramy, které posléze byly použity pro případové studie. Případové studie byly vypracovány pro reálné prvky v průmyslu, které bylo nutné modifikovat pro 3D tisk.
This seminar thesis deals with the issue of 3D printing in companies. The aim was to describe additive manufacturing and 3D printing technologies. Moreover, to select the most common materials which are used and describe them. It was also necessary to perform a study of mechanical stresses and prepare a detailed description of the mechanical properties of materials. From these data, methods of use in the automotive industry were described. The most important part was to introduce case studies and create a description of which 3D printing technologies have the fastest return on investment.
Description
Citation
ŠAFL, P. Použití technologie 3D tisku pro návrh výroby náhradních dílů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
prof. Ing. Jiří Kazelle, CSc. (předseda) doc. Ing. Tomáš Binar, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Tomáš Kazda, Ph.D. (člen) Ing. Zdenka Rozsívalová (člen) Ing. Jiří Libich, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-08
Defence
Jak by se daly zkoumat vlastnosti zkušebních těles po degradaci krom tahové zkoušky? Jaké další metody žíhání by se daly použít pro ochranu polymerních materiálů proti UV záření? Ve své práci jste používal 2 typy tiskáren. Porovnával jste vlastnosti těchto tiskáren navzájem? Student seznámil státní zkušební komisi s cíli a řešením závěrečné vysokoškolské práce a zodpověděl otázky a připomínky oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO