Systém pro výměnu nástrojů pro 3D tiskárnu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Práce se zabývá návrhem a implementací systému pro výměnu nástrojů pro 3D tiskárnu. Důsledkem tohoto rozšíření je umožnění multimateriálního tisku a použití množství aktivních i pasivních nástrojů během jediného výrobního procesu. Tím se ze 3D tiskárny stává multifunkční výrobní platforma. Práce kromě rešerše dalších současně dostupných řešení popisuje kompletní mechanický a elektrický návrh tohoto zařízení. Dále rozebírá realizaci funkčního vzorku, tvorbu programového vybavení pro nadřazený systém i rozšíření pro výměnu nástrojů a implementaci přidruženého optického kalibračního a měřícího systému.
The aim of this thesis is to design and implement a toolchaning system for a 3D printer. As a consequence of such expansion, the printer gains the ability of multimaterial printing and switching between a number of active and passive tools during a single production process. In addition to extensive research of other currently available solutions, this thesis describes the complete mechanical and electrical design process of the device. It also documents the implementation of a functional sample, the creation of software both for the base system and the toolchanger expansion, and the implementation of an associated optical measurement and calibration system.
Description
Citation
KARNIŠ, R. Systém pro výměnu nástrojů pro 3D tiskárnu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
prof. Ing. Pavel Václavek, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Zdeněk Bradáč, Ph.D. (místopředseda) Ing. Zdeněk Havránek, Ph.D. (člen) Ing. Miroslav Jirgl, Ph.D. (člen) Ing. Petr Petyovský, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-08
Defence
Student obhájil diplomovou práci. Komise neměla žádné námitky k řešené práci. V průběhu odborné rozpravy odpověděl na dotazy: - Jak je zabezpečena adekvátní velikost přítlačné síly tužky? - Jak je prováděna kalibrace osy Z? - Které všechny části připojovacího mechanizmu jsou magnetické? Bylo by možné změřit jejich povrchovou magnetickou indukci? - Jaká je rychlost výměny hotendů v porovnání s konkurenční výměnou materiálu v hotendu?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO