Inženýrská řešení pro zmírnění klimatické změny - metody pro eliminaci skleníkových plynů z atmosféry

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá metodami eliminace skleníkových plynů z atmosféry, jejich výhodami či nevýhodami a finanční náročností spojenou s jejich aplikací. První část práce popisuje vědní obor geoinženýrství, které se zabývá odstraněním oxidu uhličitého z atmosféry. Druhá část je zaměřena na metody řízení slunečního záření, nakonec jsou popsány metody eliminující jiné skleníkové plyny, než je oxid uhličitý.
This bachelor thesis deals with methods of eliminating greenhouse gases, their advantages and disadvantages and the costs associated with their applications. The first part of this thesis describes the scientific field of geoengineering dealing with the removal of carbon dioxide from the atmosphere. The second part is focused on methods of solar radiation management and finally, methods eliminating other greenhouse gases than carbon dioxide are described.
Description
Citation
LNĚNIČKOVÁ, V. Inženýrská řešení pro zmírnění klimatické změny - metody pro eliminaci skleníkových plynů z atmosféry [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Energetika, procesy a životní prostředí
Comittee
doc. Ing. Jiří Pospíšil, Ph.D. (předseda) Ing. Ladislav Šnajdárek, Ph.D. (místopředseda) Ing. Marian Brázdil, Ph.D. (člen) Ing. Martin Lisý, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Škorpík, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-10
Defence
Studentka odprezentovala záverečnou práci a plně odpovědela na otazky oponenta: 1) Která z metod je nejperspektivnější z hlediska budoucího rozvoje a která naopak nejméně? 2) jakým způsobem Montreálský protokol nebo Pařížská dohoda ovlivnili vývoj koncentrace CO2 CH4 nebo N2O v atmosféře? Studentka byla v následné rozpravě tázána na otazky: Jaká je úspora u separování skleníkových plynů u elektráren? Zodpovězeno; Změnila Covidová situace problém skleníkových plynů? Zodpovězeno.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO