Koncepční návrh plošiny pro překonávání schodišť

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
E
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato bakalářská práce řeší koncepční návrh plošiny pro překonání schodišť. Cílem je zhodnotit kvalitu současných plošin a jejich pohyblivost po schodech. A také navrhnout 4 varianty plošiny, porovnat je multikriteriální analýzou a vytvořit kompletní 3d model koncepčního návrhu plošiny. Je vytvořen návrh kola, které je schopno měnit svoji velikost o 14 %, a to i při pohybu po schodech. Dále pak je vytvořen návrh mechanismu pro naklonění nákladu o 20° mezi přepravovaným nákladem a podvozkem
This bachelor's thesis deals with the conceptual design of a platform for overcoming stairs. The goal is to evaluate the quality of current platforms and their mobility on stairs. And also to design 4 variations of the platform, compare them with multi criteria analysis and create a complete 3D model of the conceptual design of the platform. A wheel design is created that is able to change its size by 14,6%, even when moving on stairs. Furthermore, a design of a mechanism for tilting the load by 20 ° between the transported load and the chassis is created.
Description
Citation
ŘEZANINA, D. Koncepční návrh plošiny pro překonávání schodišť [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Stavba strojů a zařízení
Comittee
doc. Ing. Radek Knoflíček, Dr. (předseda) doc. Ing. Róbert Jankových, CSc. (místopředseda) Ing. Jan Pavlík, Ph.D. (člen) Ing. Zdeněk Tůma, Ph.D. (člen) Ing. Vendula Sámelová, Ph.D. (člen) Ing. Radim Blecha, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-10
Defence
Prezentace - Cíle práce - Rešerše současného stavu - druhy pohybu lokomočních řešení - Kolové systémy - Ukázka šroubového kola - Ukázka kola pro pohyb po schodech - Závěr Student seznámil členy komise s výsledky své práce a odpověděl na otázku oponenta. Otázky členů komise: - Můžete lépe popsat centrální část navrženého kola? - Napadá vás modernější způsob výroby oné části? - Jaké je maximální zatížení vozíku? - Jak je uložen a zajištěn náklad v zařízení? - V které části jsou kloubová uložení pro naklápění? Student odpověděl na otázky členů komise s vážnými nedostatky
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO