Design domácího orloje

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tématem této bakalářské práce je návrh designu objektu vícefunkčního stolního orloje. Hlavním cílem je navrhnout objekt, zobrazující astronomická data, v moderním provedení, který se v současné době na trhu nevyskytuje. Práce se inspiruje historickými orloji v podobě věžních hodin a zároveň využívá možností moderních technologií. Výsledný produkt bude sloužit jako doplněk společenských, či domácích prostředí.
The topic of this bachelor thesis is a design of a multifunctional table astronomical clock. The main goal is to design an object displaying astronomical data in a modern design, which does not currently exist on the market. The work is inspired by historical astronomical clocks in the form of tower clocks and at the same time uses the possibilities of modern technologies. The resulting product will serve as a complement to social or domestic environments.
Description
Citation
DVOŘÁK, M. Design domácího orloje [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Průmyslový design ve strojírenství
Comittee
doc. akad. soch. Ladislav Křenek, ArtD. (předseda) doc. Ing. Martin Vrbka, Ph.D. (místopředseda) akad. soch. Tamara Buganská (člen) Ing. Dana Rubínová, Ph.D. (člen) akad. soch. Josef Sládek, ArtD. (člen) Mgr. Svatopluk Řezníček (člen)
Date of acceptance
2021-06-10
Defence
Mgr. Svatopluk Řezníček (oponent) Uvažoval jste i o jiném zobrazování údajů, například vynášení údajů mimo objekt orloje na rozptylovou plochu okolí či vložené vrstvy, plochy místnosti, prostranství? ZODPOVĚZENO Pracoval jste v průběhu navrhování s myšlenkami ohledně využití starých zobrazovacích metod, například pomocí stínů - slunečních hodin, gravitace hmoty - přesýpacích hodin a dalších? ZODPOVĚZENO Doc. akad. soch. Ladislav Křenek, ArtD. Objasněte zobrazovaní jednotlivých údajů. ČÁSTEČNĚ ZODPOVĚZENO Akad. soch. Josef Sládek, ArtD. Jakým způsobem se objekt otáčí? ZODPOVĚZENO Doc. Ing. Martin Vrbka, Ph.D. Otázka k ložisku, jako je to upevněno? Jak jsou jednotlivé díly spojené? ZODPOVĚZENO
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO