Testování dílů vyráběných technologií Bound Metal Deposition

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Bakalářská práce na téma Testování dílů vyrobených technologií Bound Metal Deposition. Cílem textu je získat mechanické vlastnosti výrobků vytvořených strojem Studio Systém. Cíle jsme dosáhli provedením tahové zkoušky a optické metalografie. Výsledkem práce jsou mechanické vlastnosti tahové zkoušky tzn. mez pevnosti, mez kluzu, modul pružnosti, protažení vzorku. Druhým výsledkem jsou mikroskopické snímky mikrostruktur materiálu. Díky této práci se nám přibližuje fungování technologie Bound Metal Deposition. Vědecky přibližujeme její mechanické vlastnosti a mikrostrukturu povrchu výrobků.
Bachelor thesis on the topic Testing of parts produced by Bound Metal Deposition technology. Aim of the work is to obtain mechanical properties of products made by Studio System. We have achieved this by performing tensile test and optical metallography. The results of this thesis are mechanical properties of the tensile test. Re, Rm, E, etc. Another results are microscopic images of microstructure of material. Thanks to this work, we are getting closer to the technology Bound Metal Deposition. We approximate scientifically its mechanical properties and the microstructure of the product surface.
Description
Citation
HRADIL, A. Testování dílů vyráběných technologií Bound Metal Deposition [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
doc. Ing. Milan Klapka, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Martin Vrbka, Ph.D. (místopředseda) Ing. Michal Kubík, Ph.D. (člen) Ing. Tomáš Koutecký, Ph.D. (člen) Ing. David Košťál, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-11
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a zodpověděl dotazy:: 1) Můžete přiblížit, podle čeho jste vybral důležité parametry výroby a jaký by mohla mít jejich změna vliv? Zahrňte prosím do těchto parametrů také orientaci při tisku. - částečně zodpovězeno 2) V práci píšete, že studovaná technologie pracuje v současné době s 6 materiály. Můžete říct, které to jsou a zamyslet se nad tím, jestli by nebyl některý jiný lepší z hlediska porovnání s konkurenčními technologiemi? - zodpovězeno 3) Proč byly vzorky pro tahovou zkoušku obráběny? Je kvalita dílů, vyrobených touto technologií, tak nízká, že se nedají použít v tzv. as-built stavu (stav bez dalších úprav), který je standardem u ostatních aditivních technologií? - zodpovězeno 4) V práci Vám vyšla výsledná porozita uprostřed vzorku menší než na okraji. Tuto skutečnost zdůvodňujete doslovně: „Můžeme tedy předpokládat, že póry mají větší tendenci se objevovat právě v oblastech rovnoměrně nanášeného materiálu bez odbočování.“ Můžete tuto svou teorii více rozvést a vysvětlit? - zodpovězeno doc. Klapka - Jak jste přispěl k řešení? Co je skutečným cílem práce? Co je vaše práce? - zodpovězeno doc.Vrbka - Kdo dělal vzorky, kdo dělal tahové zkoušky, kdo dělal analýzu? - zodpovězeno doc. Klapka - Proč jste nekonzultoval volbu materiálu s vedoucím? S kým jste konzultoval volbu materiálu? - zodpovězeno doc. Vrbka - Princit technologie BMD? A jaký je rozdíl mezi technologii SLM? Která z metod je lepší?- zodpovězeno Ing. Kubík - Jak probíhala tahová zkouška? Proč vzorky začínají v jiném prodloužení? - zodpovězeno
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO