Termoelektrická mlžná komora pro sledování přirozené radioaktivity a nabitých částic

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato experimentální bakalářská práce se zabývá návrhem a konstrukcí termoelektrické mlžné komory pro sledování přirozené radioaktivity a nabitých částic. V teoretické části této experimentální práce jsou popisovány základní fyzikální procesy, které se v mlžných komorách uplatňují. Dále jsou charakterizovány částice pozorovatelné v mlžných komorách. Na závěr práce jsou uvedeny ostatní typy mlžných komor. Praktická část práce se zabývá návrhem a konstrukcí difúzní mlžné komory s důrazem na intenzivní odvod tepla. Součástí práce je výkresová dokumentace potřebná pro výrobu a sestavení.
This experimental bachelor thesis deals with the design and construction of a thermoelectric cloud chamber for monitoring natural radioactivity and charged particles. The theoretical part of this experimental work characterizes the basic physical principles that are applied in cloud chambers, particles observable in cloud chambers and other types of cloud chambers. The practical part of the work deals with the design and construction of a diffusion cloud chamber with emphasis on intensive heat dissipation. Part of the work is the drawing documentation needed for production and assembly.
Description
Citation
TOMČAN, P. Termoelektrická mlžná komora pro sledování přirozené radioaktivity a nabitých částic [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Energetika, procesy a životní prostředí
Comittee
Ing. Petr Kracík, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Marek Baláš, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Zdeněk Skála, CSc. (člen) Ing. Hana Lisá, Ph.D. (člen) Ing. Michal Špiláček, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-10
Defence
Student odprezentoval obsah své bakalářské práce. Otázky oponenta byly zodpovězeny. V průběhu rozpravy padly následující otázky: Na základě čeho jste zvolil výslednou variantu vodního chladiče? Z jakého materiálu jsou vyrovene vodní bloky? Dotazy byly zodpovězeny s adekvátně.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO