Inteligentní nabíječka článků řízená mikrokontrolerem

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Univerzální, inteligentní nabíječka NI-Cd, NI-MH, Li-Ion a Li-Pol baterií s nastavitelným napětím inkrementálním rotačním snímačem polohy v rozsahu 0 – 25 V a proudovým zatížením do 1 A. Nabíječka je řízená mikrokontrolerem ATMEGA32 firmy Atmel a obsahuje teplotní ochranu a řízení nabíjecího napětí v závislosti na teplotě uvnitř baterie nebo bateriových článků. Nastavování parametrů se provádí přes LCD displej, na kterém se kromě nastavené hodnoty zobrazuje teplota, nabíjecí napětí a proud baterie. Pro uložení nabíjecích profilů je využito EEPROM paměti, která je obsažena v mikrokontroleru.
Universal, smart battery charger NI-Cd, NI-MH, Li-Ion a Li-Pol batteries with adjustable voltage incremental rotary position sensor in the range of 0 -25 V and currnet up to 1 A load.The charger is controlled by microcontroller ATMEGA32 – 16PU Atmel and provides thermal protection and management of the chrging voltage depending on the temperature inside the battery pack or battery cells. Setting is made througth LCD screen to be displayed in addition to the set temperature, charging voltage and battery current. To save the profile is used EEPROM memory, which is contained in the microcontroller.
Description
Citation
BURDA, P. Inteligentní nabíječka článků řízená mikrokontrolerem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Mikroelektronika a technologie
Comittee
prof. Ing. Radimír Vrba, CSc. (předseda) doc. Ing. Ivan Szendiuch, CSc. (místopředseda) prof. Ing. Karel Zaplatílek, Ph.D. (člen) Ing. Martin Frk, Ph.D. (člen) Ing. Martin Adámek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2011-06-13
Defence
Komise byla seznámena s bakalářskou prací s názvem: "Inteligentní nabíječka článků řízená mikrokontrolerem". Student následně odpověděl na otázky: 1) Jaký je rozdíl nabíjení baterie vybité z 10%, oproti baterii nabité na 90%? 2) Vysvětlete rozdíl mezi pojmy akumulátor, baterie, článek? 3) Proč není v paměti umístěné na baterii uložen i údaj o jmenovitém napětí akumulátoru?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO