Napjatostně deformační analýza příhradové jeřábové konstrukce s uvažováním proměnlivé polohy zatěžující síly

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Táto bakalárska práca sa zaoberá napätostne-deformačnou analýzou priehradovej konštrukcie mostu portálového žeriavu. V teoretickej časti sú objasnené základné pojmy statiky, pružnosti a pevnosti. Rovnako je predstavená koncepcia vplyvových čiar a jej použitie na riešenie napäťovo-deformačných analýz konštrukcií s premenlivou polohou zaťažujúcej sily. V praktickej časti je riešený modelový 2D príklad, konkrétne návrh priečneho prierezu pre zjednodušený model portálového žeriavu, ktorý je reprezentovaný prútovou sústavou. Porovnávané sú výsledky pre prútové sústavy s rôznym stupňom statickej neurčitosti. Následne sú analytické výsledky verifikované numerickým riešením v softvéri ANSYS. V poslednej analýze je z dostupných zdrojov vytvorený 3D model portálového žeriavu s realistickými parametrami. Nakoniec je prevedená jeho deformačne-napäťová analýza s uvažovaním premenlivej polohy zaťažujúcej sily.
The bachelor thesis deals with the stress-strain analysis of the truss of a gantry crane. The theoretical part clarifies the basic concepts of statics, elasticity and strength. The concept of influence lines and its use for solving stress-strain analyses of structures with variable position of the loading force is further presented. The practical part deals with a model 2D example, specifically, the design of a cross section for a simplified model of a gantry crane, which is represented by the truss structure. The results for trusses with different degrees of static indeterminacy are compared. Subsequently, the analytical results are verified by the numerical solution in ANSYS software. In the last analysis, a 3D model of a gantry crane with realistic parameters from available sources is created. Finally, the stress-strain analysis of the gantry crane is performed considering the variable position of the loading force.
Description
Citation
CABAJ, G. Napjatostně deformační analýza příhradové jeřábové konstrukce s uvažováním proměnlivé polohy zatěžující síly [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
sk
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
Ing. Lubomír Junek, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Jana Horníková, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Vladimír Fuis, Ph.D. (člen) Ing. Petr Marcián, Ph.D. (člen) Ing. Lubomír Houfek, Ph.D. (člen) Ing. Oldřich Ševeček, Ph.D. (člen) Ing. Petr Vosynek, Ph.D. (člen) doc. Ing. Tomáš Návrat, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-10
Defence
Posluchač představil komisi svou bakalářskou práci. Dále odpověděl na všechny otázky oponenta a dalších členů komise: Jak se projeví na řešení průhyb pojezdové dráhy? Jaký je rozdíl v hodnocení krátkého a dlouhého prutu vzhledem k meznímu stavu vzpěrné stability? Jak se v řešení projeví zatížení vlastní hmotností?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO