Rešeršní studie arteriálních stentů a možností jejich výpočtového modelování

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Bakalářská práce se zabývá arteriálními stenty a možnostmi jejich výpočtového modelování. Práce obsahuje lékařské minimum potřebné k pochopení problematiky stentů. Dále pojednává o způsobech jejich zavádění, materiálech využívaných k jejich výrobě a povlakování, o nejčastěji používaných designech. V práci je zpracována rešerše odborných článků zabývající se možnostmi analytického a numerického modelování, s důrazem na využití metody konečných prvků. Byl proveden analytický výpočet napětí vznikajícího v krční tepně pomocí zjednodušeného modelu stentu a cévy. Tyto průběhy napětí byly následně vykresleny a zhodnoceny.
This bachelor thesis deals with arterial stents and possibilities of their computational modelling. The thesis contains a medical minimum, which is necessary to understand the principle of arterial stents. Furthermore, the thesis is focused on methods of a stent implantation, materials used for manufacturing and covering and the most used designs. There is a research study of analytical and numerical computational modelling of them with emphasis on the finite element method. In the last part of this thesis there was performed an analytical calculation of stress appeared in the carotid artery wall after stent implantation using a simplified model of stent-artery configuration. Then these stress functions were plotted and evaluated.
Description
Citation
ONDŘÍŠKOVÁ, T. Rešeršní studie arteriálních stentů a možností jejich výpočtového modelování [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
Ing. Lubomír Junek, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Jana Horníková, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Vladimír Fuis, Ph.D. (člen) Ing. Petr Marcián, Ph.D. (člen) Ing. Lubomír Houfek, Ph.D. (člen) Ing. Oldřich Ševeček, Ph.D. (člen) Ing. Petr Vosynek, Ph.D. (člen) doc. Ing. Tomáš Návrat, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-10
Defence
Posluchačka představila běhen asi 11 minut svou bakalářskou práci. Dále odpověděla ne zcela úplně na otázky oponenta a dalších členů komise: Můžete detailněji popsat, jak bylo počítáno napětí v modelové tepně se stentem s využitím přesahů? Proč byly výsledky vykreslovány na poloměrech v nedeformovaném stavu? Jak funguje stent z materiálu s tvarovou pamětí? Jaké jsou obvyklé tloušťky stěn tepny a jedná se o tenkostěnné či tlustostěnné těleso? Jaký charakter napjatosti vzniká ve stěně tepny?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO