Model Li-ion akumulátoru

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
E
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá seznámením s principem Li-ion článků, provedením literární rešerše na téma matematické modely Li-ion článků a tvorbou vybraného matematického modelu v programu MATLAB, který je schopen simulovat průběh napětí a stav nabití v závislosti na čase, a to za různých podmínek baterie, jako je například stárnutí baterie. Je zde popsána tvorba jak modelu, tak postup identifikace parametrů nezbytných pro tvorbu modelu, včetně různých variant identifikace parametrů. Vybraný Theveninův model je následně srovnán s reálným průběhem a je zhodnocena přesnost modelu vůči měřenému průběhu a jeho silné a slabé stránky.
This diploma thesis deals with description of the principle of Li-ion cells, literature search on the topic of mathematical models of Li-ion cells and the creation of a selected mathematical model in MATLAB, which is able to simulate the course of voltage and state of charge as a function of time for different ambient conditions, such as various aging of battery .The creation of both the model and the procedure of identification of parameters necessary for the creation of the model are described here as well as different options of identification of parameters. The selected Thevenin model is then compared with the real course and the accuracy of the model is evaluated with respect to the measured course.
Description
Citation
LOUCKÝ, V. Model Li-ion akumulátoru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
doc. Ing. Radoslav Cipín, Ph.D. (předseda) Ing. Dalibor Červinka, Ph.D. (místopředseda) Ing. Jan Martiš, Ph.D. (člen) Ing. Lukáš Dostál, Ph.D. (člen) Ing. Veronika Novotná, Ph.D. (člen) Ing. Marcel Janda, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-14
Defence
Student prezentoval práci na téma Model Li-ion akumulátoru. Nejdříve student seznámil komisi s cíli práce. Povídal o vývoji matematického modelu Li-ion článku. Dále se věnoval identifikaci parametrů pomocí dvou metod, které v práci použil. Následně předvedl výsledky identifikace daných parametrů. V další části popisoval realizaci modelu Li-ion článku. Hovořil také o stárnutí baterie. Popsal také vnitřní strukturu. Student ukázal komisi také porovnání modelu s reálnými průběhy. Na závěr student zodpovídal otázky oponenta a doplňující otázky komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO