Návrh elektrodynamického magnetického ložiska

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Požadavky vysokorychlostních aplikací společně se snahou snížit spotřebu elektrické energie vedou k návrhům nových typů ložisek. V posledních desetiletích bylo hledáno ložisko, které by dosáhlo pasivní levitace použitím běžných materiálů při pokojové teplotě. To vedlo k vývoji elektrodynamického ložiska, které pracuje na principu vířivých proudů. V současné sobě ještě není elektrodynamické ložisko dostatečně prozkoumáno a jsou potřeba další výzkumy. Cílem práce je nejprve teoretický popis moderních magnetických ložisek, zjednodušená analýza elektrodynamického ložiska a návrh konkrétního ložiska podle zvolených parametrů. Tato konstrukce bude následně simulována konečně prvkovou metodou pro ověření a posouzení jeho vlastností.
High speed applications demands with a need for lower energy consumption lead to designing new types of bearings. In the last decades magnetic bearing, which would be able to obtain passive stable levitation using regular materials at room temperature, has been searched. This has lead to development of electrodynamic bearing based on eddy currents principle. Currently the electrodynamic bearings are still not fully explored and further research is needed. The aim of the work is to describe the theory about modern magnetic bearing, analysis and design of electrodynamic bearing according to given parameters. The finite element method is used for further analysis and evaluate behaviour of its properties.
Description
Citation
PAVLUŠ, O. Návrh elektrodynamického magnetického ložiska [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
doc. Ing. Ondřej Vítek, Ph.D. (předseda) Ing. Petr Procházka, Ph.D. (místopředseda) Ing. Petr Huták, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Valenta, Ph.D. (člen) Ing. Jan Knobloch, Ph.D. (člen) Ing. Jan Bárta, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-14
Defence
Student představil svoji práci na téma Návrh elektrodynamického magnetického ložiska. Seznámil komisi s motivací práce. Uvedl princip činnosti elektrodynamického ložiska. Na obrázcích ukázal vznik magnetické levitace a přibližný tvar proudovodné dráhy. Komentoval výpočet a určení magnetického toku v ložisku. Dále vysvětlil postup návrhu ložiska a ukázal jeho parametry. Popsal důvod použití jednotlivých materiálů. Ukázal a popsal nastavení a následné výsledky simulací metodou konečných prvků. Komentoval grafický průběh síly působící na ložisko. Vysvětlil výsledky citlivostní analýzy. Student zodpověděl všechny otázky oponenta a komise. Prezentace a odpovědi studenta působily nejistě.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO