Lomové chování kovových slitin s nízkou úrovní houževnatosti

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce je zaměřena na určování mechanických vlastností slitin vyrobených metodami práškové metalurgie. V rámci práce byly zkoumány dvě slitiny a to vysoce entropická slitina CrMnFeCoNi a oxidy disperzně zpevněná slitina FeAlO. Obě slitiny byly vyrobeny v laboratorním množství zkušebního materiálu a pro měření jejich mechanických vlastností byla použita miniaturní zkušební tělesa. Hlavním cílem práce byl vývoj metodiky přípravy trhliny, zkoušení a hodnocení charakteristik miniaturních zkušebních těles pro materiály s nízkou úrovní houževnatosti. V rámci experimentální části práce byly měřeny tahové a deformační vlastnosti a lomová houževnatost obou slitin. U vysoce-entropické slitiny CrMnFeCoNi se práce zaměřila na vliv rychlosti deformace na mechanické a lomové vlastnosti slitiny za pokojové teploty. U oxidy disperzně zpevněné slitiny FeAlO byly zkoumány mechanické a lomové vlastnosti v rozmezí teplot 23-600 °C.
The diploma thesis is focused on determining mechanical properties of alloys produced by powder metallurgy methods. Two alloys were studied, namely a highly entropic CrMnFeCoNi alloy and an oxide dispersion-strenthened FeAlO alloy. Both alloys were made in laboratory amount of test material and miniature test specimens were used to measure their mechanical properties. The main goal of the diploma thesis was to develop a crack preparation methodology, to examine and to evaluate the properties of miniature test specimens for materials with low levels of resilience. In the analytical part of the thesis, tensile and deformation properties and fracture toughness of both alloys were measured. For the highly-entropic CrMnFeCoNi alloy, the thesis focused on the effect of the strain rate on the properties of the alloy. For the oxide dispersion-strenthened FeAlO, the effect of temperature in the 23-600 °C temperature range on its mechanical properties was studied.
Description
Citation
NOVOTNÝ, D. Lomové chování kovových slitin s nízkou úrovní houževnatosti [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Materiálové inženýrství
Comittee
prof. RNDr. Karel Maca, Dr. (předseda) prof. Ing. Ivo Dlouhý, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Libor Pantělejev, Ph.D. (člen) prof. Ing. Rudolf Foret, CSc. (člen) Ing. Martin Zelený, Ph.D. (člen) prof. Ing. Martin Trunec, Dr. (člen)
Date of acceptance
2021-06-14
Defence
1. vlastní prezentace diplomové práce 2. posudek vedoucího 3. posudek oponenta 4. odpovědi na dotazy oponenta 5. odpovědi na dotazy komise - jakým mechanismem se dostanou oxidy na hranice zrn - odkud se v Cantorově slitině bere kyslík - jaká je podstata slinovacího procesu - jakým mechanismem se materiál přesouvá do pórů - jak funguje zařízení pro SPS, v čem je při procesu uložen zpracovávaný prášek, byl v průběhu výroby experimentálních materiálů řešen problém nauhličení materiálu - kolik kyslíku bylo ve slitině FeAlO, v jaké formě tam je, tvořil precipitát nebo disperzně vytvrzující fázi
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO