Vliv odstupňované deformace ingotu 8K7,2, vyrobeného z mimopecně zpracované oceli 8Cr3MoV, na jeho homogenitu struktury a mechanické vlastnosti

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá vlivem míry deformace na strukturu a mechanické vlastnosti pracovních válců z oceli 8Cr3MoV. V teoretické části jsou rozebrány obecné požadavky na pracovní válce, běžně používané materiály a výroba válců pro válcování za tepla s důrazem na výše zmíněnou ocel. V druhé části této práce je popsán experimentální materiál a metodika. Následně jsou rozebrány výsledky provedených analýz, a to z hlediska vlivu vzdálenosti od podélné osy ingotu na strukturu a mechanické vlastnosti a vlivu stupně redukce osazené hřídele na strukturu a mechanické vlastnosti. Na závěr je také porovnána struktura a mechanické vlastnosti ingotu a vývalku.
This diploma thesis deals with the influence of graded deformation of 8Cr3MoV steel rolling mills on the structure and mechanical properties. The theoretical part of this thesis describes general requirements for rolling mills, commonly used material, and the making of hot rolling mill rolls with emphasis on 8Cr3MoV steel. The second part is a report on experimental material and used methods. Then the results are presented. The influence of distance from the longitudinal axis of ingot and graded deformation on the forged shaft on the structure and mechanical properties are discussed at the end of this thesis, as well as a comparison of structure and mechanical properties of ingot and forged shaft.
Description
Citation
LAMBOROVÁ, L. Vliv odstupňované deformace ingotu 8K7,2, vyrobeného z mimopecně zpracované oceli 8Cr3MoV, na jeho homogenitu struktury a mechanické vlastnosti [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Materiálové inženýrství
Comittee
prof. RNDr. Karel Maca, Dr. (předseda) prof. Ing. Ivo Dlouhý, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Libor Pantělejev, Ph.D. (člen) prof. Ing. Rudolf Foret, CSc. (člen) Ing. Martin Zelený, Ph.D. (člen) prof. Ing. Martin Trunec, Dr. (člen)
Date of acceptance
2021-06-14
Defence
1. vlastní prezentace diplomové práce 2. posudek vedoucího 3. posudek oponenta 4. odpovědi na dotazy oponenta 5. odpovědi na dotazy komise - jaký rozptyl měly hodnoty naměřených mechanickch vlastností - jaké charakteristiky by bylo možné při statistickém vyhodnocení dat určit, o čem by získané hodnoty vypovídaly - citlivost experimentálních metod - hodnocené tažnosti - je možné očekávat anizotropii vlastností v ingotu a ve výkovku, v kterých místech, byla během experimentů anizotropie sledována
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO