Získávání fosforu z fugátu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Zaměřením této práce je možnost získání fosforu z fugátu. Teoretická část práce je zaměřena na shrnutí aktuální situace ohledně obnovy fosforu. V provedené rešerši jsou shrnuty podstatné informace o metodě srážení struvitu, kterou je fosfor získáván ve formě struvitu, který je možné dále využít jako hnojivo. Na základě informací o procesu bylo navrženo experimentální zařízení pro získávání fosforu ve formě struvitu odpovídající svou povahou průmyslovému měřítku. Jedná se o válcovou nádobu s kuželovým dnem, ve kterém je fugát s chemikáliemi promícháván míchadlem. Na vytvořeném zařízení byla experimentem testována funkčnost zařízení. Výsledky experimentu byly zanalyzovány metodou XPS, která potvrdila vznik struvitu. Pro budoucí provoz byly navrženy úpravy zařízení a předúpravy fugátu, které by mohly zlepšit celý proces i jeho výsledky.
The focus of this thesis is the posibility of obtaining phosphorus from liquid digestate. The theoretical part of the thesis is focused on summarizing the current situation regarding phosphorus recovery. The research summarizes the essential information about the method of struvite precipitation, by which phoshphorus is obtained in the form of struvite, which can be further used as a fertilizer. Based on the process information, an experimental device was designed to obtain phosphorus in the form of struvite, corresponding to industry standards. It is a cylindrical vessel with a conical bottom, in which the liquid digestate with the chemicals is mixed with a stirrer. The functionality of the device was tested experimentally on the created device. The results of the experiment were analyzed by XPS method, which confirmed the formation of struvite. For future operation, modifications of the device and pre-treatment of the liquid digestate were proposed, which could improve the whole process and its results.
Description
Citation
HEGER, J. Získávání fosforu z fugátu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Procesní inženýrství
Comittee
prof. Dr. Ing. Marcus Reppich (předseda) prof. Ing. Petr Stehlík, CSc., dr. h. c. (místopředseda) doc. Ing. Jaroslav Jícha, CSc. (člen) doc. Ing. Zdeněk Jegla, Ph.D. (člen) doc. Ing. Vítězslav Máša, Ph.D. (člen) doc. Ing. Vojtěch Turek, Ph.D. (člen) Ing. Dušan Vincour, Ph.D. (člen) Ing. Radim Puchýř, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-14
Defence
Student představil práci na téma Získávání fosforu z fugátu. Hlavní části prezentace byly: motivace, problematika a rešerše srážení struvitu, popis experimentálního zařízení, metodika a výsledky experimentu. Otázky oponenta byly zodpovězeny uspokojivě. Komisí byly položeny následující doplňující dotazy, které byly uspokojivě zodpovězeny: Jaký byl důvod chlazení reaktoru? Jakým zatížením je namáhán plášť reaktoru? Jaký byl použit materiál na vnitřní plášť? Jakým způsobem bylo zjištěno prvkové složení fugátu? Jaké jsou parametry krystalů z experimentální technologie ve srovnání s průmyslovými zařízeními? Jaké jsou součinitele přestupu tepla na obou stranách reaktoru?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO