Modifikace přistávacího zařízení letounu Irbis

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá přestavbou podvozku s ostruhovým kolem na podvozek s kolem příďovým na letounu M-4 Irbis. První kapitola představuje letoun v současné podobě, včetně několika základních technických údajů. Ve druhé kapitole jsou shrnuty teoretické poznatky o typech podvozků, jejich vlastnosti, výhody a nevýhody a jsou zde uvedeni také konkrétní zástupci letounů pro každý podvozek. Třetí kapitola se věnuje výpočtu předepsaného zatížení při přistání dle aktuálního znění předpisu UL 2 a určuje kritické síly, působící na podvozek. Následující kapitola ukazuje samotnou konstrukci nového podvozku, a to včetně původně navrhovaných, ale neuskutečněných variant. V páté kapitole je pozornost věnována pevnostním výpočtům vybraných částí podvozku. Výpočty jsou provedeny analyticky i pomocí MKP. Závěrečná kapitola pak ukazuje vliv nového podvozku na polohu těžiště v jeho krajních polohách a srovnává hmotnosti původního a nového podvozku.
This master thesis deals with the landing gear rebuild from tail gear to nose gear of the M-4 Irbis aircraft. The first chapter presents the aircraft in its current state and includes some technical data, too. The theoretical information about types of landing gears, its characteristics, pros and cons and the typical representatives for each type of landing gear are mentioned in the second chapter. The third chapter is about landing gear loads that occur during landing and about the load calculation according to UL 2 regulation. The following chapter shows the construction of the new landing gear, including some of the suggested, but not realised, designs. In the fifth chapter, there is a landing gear strength calculation of some of the gear components. The calculation is analytical and then uses FEM. The very last chapter then shows the effect of new landing gear on the centre of gravity in its extreme positions. The chapter also compares aircraft masses with both landing gears.
Description
Citation
FORMAN, T. Modifikace přistávacího zařízení letounu Irbis [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Stavba letadel
Comittee
doc. Ing. Jiří Hlinka, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Ivo Jebáček, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Vladimír Daněk, CSc. (člen) doc. Ing. Ladislav Janíček, Ph.D., MBA, LL.M. (člen) Ing. Robert Theiner, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-14
Defence
Odpověd na otázku oponenta: Student jmenoval parametry výpočtu tlumiče. Diskuse ohledně typu tlumiče, jaký je rozdíl mezi automobilním a leteckým tlumičem. Otázka proč se mění podvozek ještě před uvedením původní verze na trh - přestavovaný podvozek reaguje na poptávku trhu. Diskuse ohledně tepelného zpracování v dané firmě, diskuse navařených výztuh. Otázka na hmotnost uvedenou v prezentaci - student vysvětlil nejasnosti v zápisu hmotnosti. Diskuse ohledně vlivu mírného posuvu centráže a statické zásoby. Diskuse ohledně tvaru výztuhy - student reagoval, že je zde převážně tahové zatížení.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO