Tvorba SW pro generování signálu simulující závady rotačních systémů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato diplomová práce se věnuje návrhu a tvorbě algoritmu pro generování simulovaného signálu z vibrodiagnostického zařízení. První část je zaměřená na teoretické seznámení se s vibrodiagnostikou a charakteristikou jednotlivých závad rotačních strojů. Další část se zabývá možnostmi matematických a kinematických simulací za pomocí počítačových programů. Hlavní část této práce se věnuje tvorbě programu pro generování simulovaného signálu. V poslední části je názorně předveden princip simulace konkrétních závad rotačních strojů.
This diploma thesis deals with the design and creation of an algorithm for generating simulated signal data from a vibration diagnostics device. The first part is focused on theoretical acquaintance with vibration diagnostics and characteristics of individual defects of rotary machines. The next part deals with the possibilities of mathematical and kinematic simulations using a computer software. The main part of this work is dedicated to design and creation of software for generating simulated signal data. In the last part, the principle of simulation of specific defects of rotary machines is clearly demonstrated.
Description
Citation
MARTÍNEK, M. Tvorba SW pro generování signálu simulující závady rotačních systémů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Kvalita, spolehlivost a bezpečnost
Comittee
doc. Ing. Róbert Jankových, CSc. (předseda) prof. Ing. Hana Pačaiová, Ph.D. (místopředseda) Ing. Jan Šrámek, Ph.D. (člen) Ing. Michal Drlík, Ph.D. (člen) prof. Ing. Milan Oravec, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-14
Defence
Student v úvodu obhajoby seznámil zkušební komisi s cíli práce, základy vibrodiagnostiky, představil jednotlivé poruchy či vady rotačních strojů a zhodnotil projevy těchto vad z pohledu vibrodiagnostiky. V další části detailně popsal princip modulování chyby vnitřního kroužku ložiska a parametry ložiska, které ovlivňují vnikl signál. Po vysvětlení principu modulování student představil jednotlivé programové nástroje, které byly při vytvoření generátoru použity. Závěrečná část prezentace je věnována popisu vytvořeného softwaru a možnosti editace generovaného signálu. Na konec prezentace student zhodnotil vytvořené výsledky, které doplnil videoukázkou s komentářem. Na doplňkovou otázku oponenta: „Popište způsob generování velkého množství dat (v řadu tisíců) s různými parametry. Dále možnosti volání této funkce z jiného skriptu.“ Student představil strukturu kódů, které by byly použity. Na druhou otázku oponenta: „V práci není žádný vývojový diagram. Ukažte nějaký příklad vámi použitého algoritmu vývojového diagramu.“ Student promítl vývojový diagram, na kterém popsal průběh celého algoritmu. Snímač na měření je analogový? Student se odkazuje na skutečnost, že data jsou čistě virtuální. Komise upozorňuje, že v práci chybí normy a další teorie, jak se fyzicky měří a analyzují data, která jsou vytvářena prezentovaným generátorem. A má výhrady k doporučení pro praxi. Student odpovídá, že software je určený primárně pro využití ve výuce, takže se očekává doplňkový komentář vyučujícího. Jaké jsou používané signály ve vibrodiagnostice? Student odpovídá, že je možné měřit amplitudu zrychlení, rychlosti a výchylky. Komise doplňuje ještě fázi a další terminologii z dané oblasti. Máte představu, kdy je výhodnější vyhodnocovat amplitudu výchylky, zrychlení. Student odpovídá, že je tato volba závislá na otáčkách. Jaký snímač používáme na měření vibrací? Student odpovídá akcelerometry, eddy current senzory. Slyšel jste něco o spektrogramech? Student odpovídá, že v rámci rešerše práce se s tématikou setkal, podstata je zodpovězena ze strany komise. Můžete v knihovně Pythonu volat spektrogramy a Hilbertovu transformaci? Student odpovídá kladně.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO