Úprava bělící technologie při výrobě buničiny z jednoletých rostlin

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce se zabývá bělícím procesem při výrobě papíru. Hlavním cílem práce je zhodnotit současný stav bělící technologie ve firmě OP Papírna, s.r.o. a navrhnout úpravu, která povede k větší efektivitě této technologie. K vyřešení zadání byla provedena rešerše technologických principů bělení a dále provedeny laboratorní experimenty s cílem najít vhodné řešení. Přínos experimentů byl podpořen technologickými výpočty. Výsledky experimentů ukázaly, že současný stav bělící technologie lze několika způsoby zefektivnit. Bylo ukázáno, že podané návrhy mají potenciál velkých ekonomických i chemických úspor. Čtenáři práce se dostane základního přehledu technologie výroby buničiny a papíru se zaměřením na bělící proces a získá znalost jeho bilančních výpočtů.
The diploma thesis deals with the bleaching process in paper production. The main goal of this work is to evaluate the current state of bleaching technology in the company OP Papírna, s.r.o. and to propose a modification that will lead to the higher efficiency of this technology. To solve the assignment, a search of technological principles of bleaching and laboratory experiments were performed to find the appropriate solution. The contribution of the experiments was supported by technological calculations. The results of experiments have shown that the current state of bleaching technology can be made more efficient in several ways. It was proven that the submitted proposals have the potential for large economic and chemical savings. The reader of this thesis will get a basic overview of pulp and paper production technology with a focus on the bleaching process and gain knowledge of its balance calculations.
Description
Citation
KOUŘIL, Č. Úprava bělící technologie při výrobě buničiny z jednoletých rostlin [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Procesní inženýrství
Comittee
prof. Dr. Ing. Marcus Reppich (předseda) prof. Ing. Petr Stehlík, CSc., dr. h. c. (místopředseda) doc. Ing. Jaroslav Jícha, CSc. (člen) doc. Ing. Zdeněk Jegla, Ph.D. (člen) doc. Ing. Vítězslav Máša, Ph.D. (člen) doc. Ing. Vojtěch Turek, Ph.D. (člen) Ing. Dušan Vincour, Ph.D. (člen) Ing. Radim Puchýř, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-14
Defence
Student představil práci na téma Úprava bělící technologie při výrobě buničiny z jednoletých rostlin. Po úvodu a motivaci byl představen bělicí proces, popsány exprimentální zkoušky a vysvětlen technický a ekonomický návrh technologie. Otázky oponenta byly zodpovězeny uspokojivě. Komisí byly položeny doplňující otázky, které byly taktéž zodpovězeny: Jak probíhá zkouška tržné délky a pevnosti v dotržení? Žádost o vysvětlení jednotek W a J. Jaká je rovnice pro přenos tepla?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO