Studie chladicího systému budovy s ohledem na klimatickou změnu v ČR

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce si bere za cíl zpracování studie chladicího systému polyfunkční budovy s ohledem na klimatickou změnu predikovanou do poloviny 21. století. Práce zahrnuje stanovení tepelné zátěže chlazených prostor a navržení opatření pro redukci tepelných zisků v letním období. Součástí práce je návrh chladicího systému s fan-coil jednotkami jako koncovými spotřebiči s potřebnými hydraulickými výpočty. Jako uvažovaný zdroj chladu je použita jednostupňová absorpční chladicí jednota, ke které je přiřazen výměník tepla volného chlazení. Návrh zdroje chladu zahrnuje potřebné hydraulické výpočty a dimenzování systému zajišťující jeho funkční provoz. Součástí diplomové práce je výkresová dokumentace technologie chlazení a zapojení fan-coil jednotek.
The diploma thesis aims to prepare a study of the cooling system of a multifunctional building with regard to climate change predicted until the middle of the 21st century. The work includes determining the heat load of refrigerated rooms and designing measures to reduce heat gains in the summer. Diploma thesis includes design of a cooling system with fan-coil units as end appliances with the necessary hydraulic calculations. A single-stage absorption cooling unit is used as the considered cooling source, to which a free cooling heat exchanger is assigned. The design of the cooling source includes the necessary hydraulic calculations and dimensioning of the system ensuring its functional operation. Part of the diploma thesis is drawing documentation of cooling technology and connection of fan-coil units.
Description
Citation
VAŠULKA, T. Studie chladicího systému budovy s ohledem na klimatickou změnu v ČR [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Technika prostředí
Comittee
doc. Ing. Jaroslav Katolický, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Jan Jedelský, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. František Lízal, Ph.D. (člen) Bc. Ing. Jan Fišer, Ph.D. (člen) Ing. Stanislav Patočka, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-14
Defence
Student představil komisi obsah práce. Student zodpověděl dotazy, uvedené v oponentním posudku. Doc. Katolický se dotázal zda byla obsahem studie pouze bytová část objektu, nebo také jeho komerční část? - Student dotaz zodpověděl. Doc. Lízal se zeptal jak by studie dopadla při použití horšího scénáře globálního oteplování a zda je možné studii na tento scénář adaptovat? - Student dotaz zodpověděl. Doc. Katolický se zeptal proč byla jako zdroj chladu zvolena absorpční jednotka? - Student dotaz zodpověděl. Dr. Patočka se dotázal jestli bylo provedeno porovnání kompresorového a absorpčního systému chlazení? - Student dotaz zodpověděl. Doc. Lízal se zeptal, zda je v práci uvedena cenová kalkulace na systém chlazení? - Student uvedl cenový rámec instalace.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO