Využití podnikových dat k zabezpečování kvality výrobku

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Předmětem této práce je teoretický rozbor a popis využití podnikových dat. Důraz je kladen na systémový rozbor řešené problematiky. Hodnocen je konkrétní výrobní proces a z něho dostupná data, která pomáhají k nalezení technického a ekonomického vyhodnocení.
The task of the thesis is a theoretical analysis and description of the use of company data. Emphasis is placed on the system analysis of the problem. The specific production process and the data available from it are evaluated, which help to find a technical and economic evaluation.
Description
Citation
GRUBER, J. Využití podnikových dat k zabezpečování kvality výrobku [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Kvalita, spolehlivost a bezpečnost
Comittee
doc. Ing. Róbert Jankových, CSc. (předseda) prof. Ing. Hana Pačaiová, Ph.D. (místopředseda) Ing. Jan Šrámek, Ph.D. (člen) Ing. Michal Drlík, Ph.D. (člen) prof. Ing. Milan Oravec, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-14
Defence
Student v úvodu prezentace představil problematiku výroby technických tkanin. Výrobní proces je vysvětlen pomocí vývojového diagramu. Dála student prezentoval vstupní data, které využil pro vypracování diplomové práce. Jako základní analýzy ukázal několik grafů, které ukazují vývoj přetrhovosti materiálu v čase či vytížení strojů dle technologie. Závěrečná část prezentace je věnována doporučení pro praxi, aby bylo dosaženo finanční úspory. Na doplňkovou otázku oponenta:“Popište např. flow chartem systém sběru dat pro proces skaní nebo tkaní ve firmě.“ Student odpovídá pomocí vývojového diagramu a slovně popisuje tok dat v rámci firemní sítě. Zkušební komise postrádá zhodnocení, zda je prezentované snížení přetrhovosti o 1% je vůbec z pohledu technologie reálné. Co znamená zabezpečení kvality výrobku z pohledu firmy? Student odpovídá, že je to zajištění, že podíl neshodných kusu nebude prudce stoupat. Jaký systém musí být ve firmě zaveden, aby mohla firma figurovat jako dodavatel např. do automobilového průmyslu. Na tuto otázku student neodpovídá. Zkušební komise se odkazuje na příslušné normy a doporučuje studentovi, že by bylo vhodné tyto normy a nástroje v nich obsažené použít pro hodnocení procesu. Zkušební komise postrádá podrobnější teoretický základ práce.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO