NÁVRH AUTOMATICKÉ PIPETOVACÍ HLAVY NA PRINCIPU PERISTALTICKÉHO ČERPADLA

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Cílem této diplomové práce je návrh a výroba prototypu automatické pipetovací hlavy která bude po připevnění na robotický manipulátor využitelná k pipetování v laboratoři. V úvodu byla provedena rešerše automatických pipetovacích hlav, návrh zařízení a rozbor jednotlivých komponentů. S využitím 3D tisku byl zkonstruován prototyp, který využívá peristaltické čerpadlo, mikrokontroler Arduino a komunikační rozhraní Bluetooth. Na výsledném zařízení bylo provedeno měření opakovatelnosti a přesnosti dávkování tekutiny. Výsledky jsou zhodnoceny v závěru.
The aim of this diploma thesis is to design and create a prototype of automatic pipetting head that will be useful for pipetting in laboratories after attaching it to a robotic manipulator. In the beginning, a research about various types of automatic pipetting heads was made followed by a device design and component analysis. The prototype was made using 3D printing method and it utilises a peristaltic pump, Arduino microcontroller and Bluetooth interface. A measurement of repeatability and dispensing accuracy was made on the finished device. The results are evaluated in the conclusion.
Description
Citation
ČÍŽEK, P. NÁVRH AUTOMATICKÉ PIPETOVACÍ HLAVY NA PRINCIPU PERISTALTICKÉHO ČERPADLA [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Aplikovaná informatika a řízení
Comittee
doc. Ing. Radomil Matoušek, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Ivan Švarc, CSc. (místopředseda) prof. Ing. Vladimír Vašek, CSc. (člen) prof. Ing. Jiří Bíla, DrSc. (člen) prof. Ing. Lukáš Sekanina, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-14
Defence
Student obeznámil komisi s obsahem a výsledky své DP. Vedoucí DP, po přečtení posudku, zdůraznil přednosti práce. Následně student reagoval na dotazy oponenta DP a členů komise. Další dotazy komise: prof. Vašek: Opakovatelnost měření doc. Švarc: Peristalické čerpadlo (fungování)
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO