Využití metody kapacitní deionizace pro úpravu vody

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Technologie kapacitní deionizace získaly v posledních letech výraznou pozornost. Rozvoj a dostupnost nejrůznějších materiálů umožnily nárůst výzkumu týkající se elektrosorpce, což kapacitní deionizací činí stále atraktivnější. Tato technologie má širokou škálu uplatnění, z nichž jsme se v experimentální části této práce zaměřily na změkčování, odsolování a selektivní odstraňování. Teoretická část je věnována problematice fungování kapacitní deionizace, materiálu elektrod a především konkrétní aplikaci. Odsolování vody je velkým tématem, s ohledem na celosvětový nedostatek pitné vody a možnosti použití kapacitní deionizace jako konkurenční metody konvenčním metodám odsolování. Změkčování a selektivní odstraňování iontů může naopak činit každodenní problémy jak při úpravě vody na vodu pitnou nebo předúpravu průmyslových vod, tak i při čištění odpadních vod. V této diplomové práci bylo prokázáno, že metodu kapacitní deionizace lze použít pro řešení všech uvedených problémů. Přestože kapacitní deionizace není zatím v České republice běžně komerčně dostupnou technologií, v budoucnu lze předpokládat její čím dál častější využití.
Capacitive deionization technologies have gained significant attention in recent years. The development and availability of a variety of materials have enabled the growth of research on electrosorption, which makes capacitive deionization increasingly attractive. This technology has a wide range of applications, such as softening, desalination and selective removal, each of which has been the focus of the experimental part of this work. The theoretical part is devoted to the issue of functioning of capacitive deionization, electrode material and especially the specific application. Water desalination is a major issue, given the global shortage of drinking water and the possibility of using capacitive deionization as a competitive method to conventional desalination methods. Conversely, softening and selective removal of ions can pose everyday problems both in the treatment of drinking water or pre-treatment of industrial water and in the treatment of wastewater. In this diploma thesis, it was proved that the method of capacitive deionization can be used to solve all the above problems. Although capacitive deionization is not a commercially available technology in the Czech Republic yet, it can be expected to be used more and more in the future.
Description
Citation
ŠVÁBOVÁ, M. Využití metody kapacitní deionizace pro úpravu vody [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Chemie a technologie ochrany životního prostředí
Comittee
prof. Ing. Jiří Kučerík, Ph.D. (předseda) doc. MVDr. Helena Zlámalová Gargošová, Ph.D. (místopředseda) prof. Ing. Jaromíra Chýlková, CSc. (člen) doc. Mgr. Michaela Vašinová Galiová, Ph.D. (člen) Ing. Václav Mergl, CSc. (člen)
Date of acceptance
2021-06-14
Defence
Studentka prezentovala klíčové výsledky své diplomové práce. Poté byly předneseny posudky vedoucího práce a oponenta. K uvedeným připomínkám se studentka vyjádřila a také zodpověděla všechny dotazy oponenta. V rámci následující diskuze prokázala nejen výbornou orientaci v rámci dané problematiky, ale i schopnost pohotově reagovat na další dotazy členů komise. Poté následovalo celkové hodnocení obhajoby závěrečné práce. Otázky a komentáře diskuze: doc. Zlámalová Gargošová: Do jakého provozu by se dala jednotka umístit? prof. Chýlková: Vždy jste sledovala při experimentech jen jeden typ iontu? Jaky by jednotka pracovala při použití směsí nebo reálných vzorků vody? Kdo a kde se vyrábí selektivní elektrody? Ing. Mergl: Pro další posouzení je jistě vhodné provést experimenty i s reálnými vodami.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO