Aplikace membránových metod pro recyklaci pracích vod z pískových filtrů bazénové technologie

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Diplomová práca sa zaoberá aplikáciou membránových procesov na úpravu pracej vody z pieskových filtrov bazénovej technológie na parametre vhodné k jej opätovnému využitiu a to nie len na teoretickej úrovni, ale aj na reálnom príklade z praxe. Experimentálna časť sa zaoberá sledovaním relevantných parametrov daných Vyhláškou č. 568/2000 Sb. a ďalších technologicky signifikantných ukazovateľov kvality vody. Všetky sledované parametre v permeáte z reverznej osmózy dosahovali uspokojivé hodnoty a teda bolo skonštatované, že výstupná voda je vhodná k opätovnému využitiu. Namiesto vypustenia do kanalizácie je možné vďaka aplikovanej technológii denne zrecyklovať od 70 do 80 % pracej vody, čo denne predstavuje úsporu približne 20 m3 vody.
The diploma thesis deals with the application of membrane processes for the treatment of washing water from sand filters of pool technology to parameters suitable for its reuse, not only on a theoretical level, but also on a real example. The experimental part deals with the monitoring of relevant parameters given by Decree no. 568/2000 Sb. and other technologically significant water quality indicators. All monitored parameters in the reverse osmosis permeate reached satisfactory values and thus it was concluded that the effluent water is suitable for reuse. Instead of being discharged into the sewer, it is possible to recycle 70 to 80 % of the washed water per day thanks to the applied technology, which saves approximately 20 m3 of water per day.
Description
Citation
HUMENÍKOVÁ, J. Aplikace membránových metod pro recyklaci pracích vod z pískových filtrů bazénové technologie [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
sk
Study field
Chemie a technologie ochrany životního prostředí
Comittee
prof. Ing. Jiří Kučerík, Ph.D. (předseda) doc. MVDr. Helena Zlámalová Gargošová, Ph.D. (místopředseda) prof. Ing. Jaromíra Chýlková, CSc. (člen) doc. Mgr. Michaela Vašinová Galiová, Ph.D. (člen) Ing. Václav Mergl, CSc. (člen)
Date of acceptance
2021-06-14
Defence
Studentka v prezentaci představila komisi podstatné výsledky své diplomové práce. Poté byly přečteny posudky vedoucí diplomové práce a oponenta. Oponet představil svoje připomínky k diplomové práci a na studentku měl několik dotazů. Studentka je byla schopná zodpovědět. Následně se do diskuze zapojili i další členové komise Studentka prokázala výbornou orientaci v tématu, byla schopná reagovat na všechny položené otázky. Otázky z diskuze: doc. Zlámalová Gargošová: Jaká je životnost používaných membrán? Byla tato životnost započítána do kalkulace nákladů? prof. Chýlková: Jak často je nutné regenerovat jednotlivé stupně? Provádí se každý den?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO