Hluk v interiéru vozidel a metody jeho snižování

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Bakalářská práce se věnuje problematice hluku v interiéru vozidel a metodám jeho následného snižování. Stručně byly popsány nejvýznamnější hlukové zdroje podílející se na celkové akustice uvnitř automobilu. Z provedené analýzy lze konstatovat, že u starších vozů se mezi hlavní zdroje hluku řadí spalovací motor, výfukový a sací systém a převodové ústrojí. V novodobých automobilech lze vzhledem k neustávajícímu vývoji alternativních pohonů naopak označit za nejvýznamnější aerodynamický hluk a hluk od kontaktu pneumatik s vozovkou. Z rešerše bylo zjištěno, že eliminace těchto zdrojů je zaměřena nejen na použití izolačních a absorpčních struktur, ale i na technologicky pokročilé metody, mezi které se řadí například ANC metoda. Ve spojitosti s narůstajícím tlakem na bezemisní dopravu, jehož důsledkem je mnohdy nedostatečné tovární odhlučnění vozidla, byly taktéž shrnuty poznatky týkající se problematiky dodatečného odhlučnění vozidel.
The bachelor thesis focuses on the issues of noise in the interior of vehicles and the methods of subsequent decrease of such noise. Moreover, the thesis shortly describes the most notable sources of noise involved in the overall acoustic within the automobile. The undertaken analysis illustrates that the main source of noise in older vehicles is the combustion engine, an exhaust and intake system, and a gearbox tool. Conversely in modern vehicles, as a result of the unceasing progress of alternative drives, the most notable noise in modern vehicles is the aerodynamic noise and the noise forming out of the contact between tires and roadway. The research showcases that the elimination of these sources is aimed at the use of isolation and absorption structures, as well as the technologically advanced methods such as the ANC method. In relation to the increasing pressure on emission-free traffic, often resulting in insufficient vehicle soundproofing, the thesis summarises the findings concerning the issues of additional vehicle soundproofing.
Description
Citation
PATOČKA, P. Hluk v interiéru vozidel a metody jeho snižování [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
doc. Ing. Pavel Novotný, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Zdeněk Kaplan, CSc. (místopředseda) Ing. David Svída, Ph.D. (člen) Ing. Michal Janoušek, Ph.D. (člen) Ing. Aleš Prokop, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-15
Defence
Student seznámil zkušební komisi s průběhem řešení, výsledky a závěry své závěrečné práce. V návaznosti na posudek oponenta zodpovídal následující otázky oponenta: 1) V práci popisujete turbodúchadlo ako zdroj hluku s typickou frekvenciou od 2 do 4000 Hz. Aké sú typické akustické prejavy turbodúchadla? Popíšte typické frekvenčné zložky od turbodúchadla. Hodnocení odpovědi: Zodpověděl 2) V práci píšete, že nalepením tlmiaceho materiálu na povrch karosérie sa zvýši lokálna tuhosť karosérie a tým sa zmení aj jej vlastná frekvencia a znížia sa vibrácie daného povrchu. Aké ďalšie modálne vlastnosti za zmenia po nalepení vrstvy? Hodnocení odpovědi: Zodpověděl Dále byly členy komise studentu položeny následující otázky: 3) Jak se změní vlastní frekvenci při změně hmotnosti tělesa? Hodnocení odpovědi: Zodpověděl 4) Jaký je vliv přidání přídavných tlumících materiálů? Hodnocení odpovědi: Částečně zodpověděl 5) Jaké jsou zdroje buzení v automobilu? Hodnocení odpovědi: Zodpověděl 6) Jak se u spalovacího motoru projeví klepání při spalování a hluk od ventilů? Hodnocení odpovědi: Částečně zodpověděl
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO