Konstrukční návrh přemístitelného zvedáku pro osobní automobily

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
E
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá návrhem přemístitelného zvedáku pro osobní automobily. Automobilních zvedáků máme v dnešní době nepřeberné množství, a tak se rešeršní část zaměřila na jejich základní rozdělení. Mezi hlavní cíle práce patří vlastní návrh přemístitelného zvedáku, který je následně podroben pevnostním výpočtům. Po těchto výpočtech je možné konstatovat, že navržený zvedák vyhovuje z hlediska bezpečnosti. K výstupům této práce patří i výkresová dokumentace sestavy a zvolených součástí zvedáku.
This bachelor thesis deals with the design of a movable lift for passenger cars. Now we have a great deal of lifts for cars, so the research part focused on their basic division. The main parts of the work include the design of a movable lift, which is then subjected to strength calculations. After these calculations, it can be stated that the designed lift is suitable in terms of safety. The outputs of this work include drawing documentation of the assembly and selected components of the lift.
Description
Citation
ČEŠPIVA, Z. Konstrukční návrh přemístitelného zvedáku pro osobní automobily [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
doc. Ing. Pavel Novotný, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Zdeněk Kaplan, CSc. (místopředseda) Ing. David Svída, Ph.D. (člen) Ing. Michal Janoušek, Ph.D. (člen) Ing. Aleš Prokop, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-15
Defence
Student seznámil zkušební komisi s průběhem řešení, výsledky a závěry své závěrečné práce. V návaznosti na posudek oponenta zodpovídal následující otázky oponenta: 1) Prosím o podrobnejšie zdôvodnenie výberu konštrukčného riešenia zdviháku. Hodnocení odpovědi: Zodpovězeno 2) Ako bude vyzerať priebeh napätia po priereze telesa č. 1 v mieste s najväčším ohybovým momentom (priebeh napätia v ťahu, v ohybe, a celkového napätia)? Hodnocení odpovědi: Zodpovězeno Dále byly členy komise studentu položeny následující otázky: 3) Jakým způsobem jsou zvoleny součinitele bezpečnosti pro jednotlivé díly? Hodnocení odpovědi: Částečně zodpovězeno 4) Jak je zajištěna stabilita a bezpečnost na zvedáku? Hodnocení odpovědi: Nezodpovězeno 5) Jakým způsobem je zajištěno rovnoměrné zvednutí vozu? Hodnocení odpovědi: Částečně zodpovězeno 6) Jak je namáhán lineární hydromotor a jeho uložení? Hodnocení odpovědi: Částečně zodpovězeno Při obhajobě komise shledala závažné nedostatky v konstrukci zvedákutí vzhledem k nestabilitě a špatně zvoleným kritériím při návrhu zvedáku, která by mohla vést k nebezpečí pro obsluhu zvedáku.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO