Problematika kritického zúžení stěny u vysokotlakého tváření kapalinou

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
E
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Bakalářská práce se zabývá zúžením stěny plechu při tváření kapalinou na příkladu z praxe. V této práci je převzatá problematika z praxe a je zde vyzkoušena nestandardní problematika řešení. Teoretická část nastiňuje klasické metody hydroformingu a teorie plošného tváření materiálu. V praktické části je vypracován návrh řešení, a i provedená simulace. Následně je popsán i ideální stroj pro hydroforming a technologický postup. Poslední část je věnována technickému a ekonomickému zhodnocení.
Bachelor's thesis deals with narrowing metal sheet wall by high-pressure-fluid forming technology on a practical example. This thesis is working on an issue from practice while using a non-standard problem solving method. Theoretical part outlines classical methods of hydroforming and the theories of sheet metal forming. Practical part consists of proposed solution and an elaborated simulation. Subsequently is described the ideal machine for hydroforming and technological procedure. Last part is devoted to technical and economical evaluation.
Description
Citation
DRŠKA, J. Problematika kritického zúžení stěny u vysokotlakého tváření kapalinou [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie
Comittee
doc. Ing. Zdeněk Lidmila, CSc. (předseda) prof. Ing. Milan Forejt, CSc. (místopředseda) Ing. Eva Peterková, Ph.D. (člen) Ing. Michaela Císařová, Ph.D. (člen) Ing. Jan Řiháček, Ph.D. (člen) Ing. Radek Zavadil (člen)
Date of acceptance
2021-06-15
Defence
Student prezentoval komisi výstupy a závěry své práce a zodpověděl dotazy oponenta. Dále byly studentovi položeny následující otázky: 1. Popište funkci nástroje. (částečně zodpověděl) 2. Jak se stanoví body vynášené do Keeler-Goodwinova diagramu? (částečně zodpověděl) 3. Jak se na základě metody sítí určí u plechového polotovaru deformace ve směru tloušťky? (nezodpověděl)
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO